///Μαγνήσιο: που βοηθάει το πολύτιμο αυτό μέταλλο;

Μαγνήσιο: που βοηθάει το πολύτιμο αυτό μέταλλο;

Το μαγνήσιο που βοηθάει τόσο σε κυτταρικό όσο και σε ιστικό επίπεδο, αποτελεί το τέταρτο σε ποσότητα μέταλλο του ανθρώπινου οργανισμού, με κομβικό ρόλο σε πολλούς φυσιολογικούς μηχανισμούς . Το βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Η πλουσιότερη πηγή Mg είναι οι ξηροί καρποί. Η απορρόφησή του γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο. Η κατανομή του στον οργανισμό είναι ιδιαίτερη, αφού το 50% βρίσκεται στα οστά και από το υπόλοιπο 50%, το 45% βρίσκεται ενδοκυττάρια και μόλις 5% εξωκυττάρια.

Ανεπάρκεια Μαγνησίου

Το μαγνήσιο απορροφάται από το λεπτό έντερο και η ανεπάρκεια του στον οργανισμό οφείλεται είτε σε ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη (παρατεταμένη παρεντερική σίτιση), είτε σε δυσαπορρόφηση (νόσος του Crohn, παγκρεατική ανεπάρκεια).

Έλλειψη Mg μπορεί να συμβεί ακόμη:

– σε αλκοολικούς

– σε θεραπεία με αμινογλυκοσίδες

– και σε λήψη διουρητικών.

Η σοβαρή έλλειψη Mg προκαλεί νεύρο-μυϊκή ευερεθιστότητα, τετανία, σπασμούς, αύξηση των αντανακλαστικών, ταχυκαρδία και υπέρταση.

Πιο συχνή είναι η μικρότερη έλλειψη Mg που εκδηλώνεται με ηπιότερα συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

– Κεφαλαλγία.

– Ταχυκαρδία.

– Εύκολη κόπωση.

– Δυσμηνόρροια.

– Μυϊκές κράμπες

Υποκλινική Ανεπάρκεια Μαγνησίου / Ρόλος στην εμφάνιση νοσηρότητας Αρκετές πληθυσμιακές μελέτες ανέδειξαν ότι χαμηλά επίπεδα Μαγνησίου, σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ,αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφάνισης διαταραχών του καρδιακού ρυθμού ,ιδιαιτέρως μεταξύ ασθενών που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση.

Το Mαγνήσιο που βοηθάει σε όλους τους φυσιολογικούς μηχανισμούς, το βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Η πλουσιότερη πηγή του είναι οι ξηροί καρποί και η απορρόφησή του γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο.

Μαγνήσιο: που βοηθάει το πολύτιμο αυτό μέταλλο;Μαγνήσιο: που βοηθάει το πολύτιμο αυτό μέταλλο;

Ενδείξεις χρήσης Μαγνησίου 

Το μαγνήσιο που βοηθάει στη συμβολή της θεραπείας μιας σειράς παθολογικών καταστάσεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή:

Βρογχικό άσθμα: Δόση 150-300 mg ημερησίως για το μαγνήσιο που βοηθάει στην πρόκληση χάλασης των λείων μυϊκών ινών των βρόγχων, με αποτέλεσμα βρογχοδιαστολή.

Κεφαλαλγία τάσεως: Το Mg προκαλεί χάλαση των μυών της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την βελτίωση της κεφαλαλγίας.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Δόση 150-300 mg ημερησίως.

Προ-εμμηνορησιακό σύνδρομο: Δόση 150-300 mg ημερησίως για το μαγνήσιο που βοηθάει στη μείωση συμπτωμάτων όπως η κατακράτηση υγρών, η μαστωδυνία, το οσφυϊκό άλγος και η αλλαγή της διάθεσης.

Οστεοπόρωση-Εμμηνόπαυση: Το Mg συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην εναπόθεση του στα οστά μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα στην διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Αρτηριακή υπέρταση: Το Mg προκαλεί χάλαση των λείων μυϊκών ινών των αρτηριών, έχοντας με αυτόν τον τρόπο ήπια αγγειοδιασταλτική δράση.

Αντενδείξεις

Σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια αντενδείκνυται η χορήγηση Mg.

Ανεπιθύμητες ενέργειες/Προφυλάξεις Η συνηθέστερη ανεπιθύμητη ενέργεια του μαγνησίου είναι η διάρροια που εμφανίζεται σε υψηλές δόσεις (>450 mg). Για τον λόγο αυτό υπάρχουν φαρμακευτικά υπακτικά, τα οποία ως κύριο συστατικό τους έχουν το μαγνήσιο που βοηθάει στην αποφυγή των δυσάρεστων συμπτωμάτων. Η υπερμαγνησιαιμία είναι μια σπάνια διαταραχή που εμφανίζεται πάντοτε σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, όταν δεν μπορεί να αποβληθεί το προσλαμβανόμενο Mg μέσω της ούρησης. Εκδηλώνεται με μυϊκή αδυναμία, πτώση της πίεσης, ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Γράφει ο: Κωνσταντίνος Σκανδάλης Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος MD,PhD (c)

2021-04-06T17:00:03+00:00 Ιούνιος 1, 2017|