///Πολυβιταμίνες: γεμίστε με ενέργεια τη μέρα σας

Πολυβιταμίνες: γεμίστε με ενέργεια τη μέρα σας

Οι πολυβιταμίνες αποτελούν το καθημερινό στήριγμα των ανθρώπων που αδυνατούν να «βγάλουν» την ημέρα. Οι πολλές υποχρεώσεις στο σπίτι και την δουλειά, ο κακός ύπνος, το έντονο άγχος και το στρες, προβλήματα αναιμίας, θυρεοειδούς, αλλά και η κακή διατροφή, είναι οι πιο συχνές αιτίες που «αδειάζουν» τις μπαταρίες μας από ενέργεια.

Για να αντιστρέψουν αυτόν τον φαύλο κύκλο, οι περισσότεροι καταφεύγουν στο κάπνισμα, στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέδων, αλκοόλ αλλά και κακής ποιότητας τροφής. Όμως, η καθεμία από αυτές τις κακές συνήθειες επιδρούν αρνητικά στον οργανισμό, ρίχνοντας κατακόρυφα τις αποδόσεις του.

Το μυστικό για να ανέβει επίπεδο η ενέργεια και το μυαλό να γίνει κοφτερό είναι να του παρέχουμε τα «καύσιμα» που χρειάζεται, δηλαδή τις πολυβιταμίνες. Έτσι, προσέχοντας τι βάζουμε στο πιάτο μας και σε συνδυασμό με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών είναι δυνατόν να ανακτηθεί η «χαμένη» δύναμη.

Πολυβιταμίνες για ενέργεια στο φουλ

Επιλέξτε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (B1, B2, B3, B5, B6, Β9 ή φυλλικό οξύ και B12).

Πολύ σημαντικές, από το σύμπλεγμα αυτό, για την αντιμετώπιση της κούρασης είναι η βιταμίνη Β12 και η Β5. Ειδικά για την Β12 δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την αποκαλούν και «βιταμίνη της ενέργειας», καθώς συμβάλλει στη σύνθεση του DNA και στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Στην περίπτωση που τα αποθέματα της βιταμίνης αυτής εξαντληθούν, τότε εμφανίζεται μυϊκή αδυναμία, ανεξήγητη κόπωση, εξάντληση, τρέμουλο, μυρμήγκιασμα στα άκρα, ασταθής βάδιση, υπόταση, διαταραχές της ψυχικής διάθεσης (μελαγχολία, θλίψη, ακόμη και κατάθλιψη), απώλεια όρασης και κακή μνήμη.

Οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 είναι κυρίως οι πρωτεϊνούχες, δηλαδή τα τρόφιμα ολικής άλεσης, οι πατάτες, τα φασόλια, τα γαλακτοκομικά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Εξίσου σημαντικά είναι και τα οφέλη της βιταμίνη Β5, που ονομάζεται και παντοθενικό οξύ, και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, στην τόνωση του μεταβολισμού και επίσης στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του μυϊκού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β5 είναι τα μανιτάρια και το κουνουπίδι, οι φράουλες, οι ηλιόσποροι, το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Το μαγνήσιο

Η έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό μπορεί να εκδηλώνεται με γενικευμένη αδυναμία.

Όλο και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν πως το μαγνήσιο μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα ενέργειας, μειώνοντας το στρες και χαρίζοντας καλή καρδιακή λειτουργία.

Καλές πηγές του είναι οι ξηροί καρποί (πασατέμπος, αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, ηλιόσποροι), ο λιναρόσπορος, το σουσάμι, το κουκουνάρι, το κακάο και η σοκολάτα, τα δημητριακά (βρόμη, σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι αγκινάρες, οι μπάμιες, τα σύκα, οι μπανάνες, τα σταφύλια, οι σουπιές, τα ψάρια (μπακαλιάρος, κολιός, γλώσσα).

Το συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε κάποιες τροφές και παίζει καταλυτικό ρόλο στη μετατροπή της ενέργειας που υπάρχει στις τροφές αυτές, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός μας να τη χρησιμοποιήσει.

Τροφές που περιέχουν το συνένζυμο Q10 είναι η σόγια, τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί), το μοσχάρι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το κοτόπουλο, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια), τα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), το σουσάμι και διάφορα έλαια (π.χ. βαμβακέλαιο, σογιέλαιο, ελαιόλαδο).

Rhodiola Rosea & το Korean Ginseng

H Ροντιόλα ή Ροδιόλα (Rhodiola rosea) είναι ένα βότανο το οποίο από την αρχαιότητα ακόμη χρησιμοποιόταν για να αντιμετωπίσει την κούραση και να ανακουφίσει από το στρες και το άγχος. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στα διαστημικά προγράμματα, ώστε να βοηθήσει τα πληρώματα να αντέξουν στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα.

Το Korean Ginseng, από την άλλη, έχει την ιδιότητα της αναζωογόνησης όσων πάσχουν από κάποιο νόσημα, των ηλικιωμένων αλλά και όσων αισθάνονται κόπωση.

Εξάλλου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), όπως αναφέρει, αναγνωρίζει ως «κλινικά θεμελιωμένη» τη χρήση του τζίνσενγκ, προκειμένου να «βελτιωθούν οι σωματικές και πνευματικές ικανότητες σε περιόδους κόπωσης και καταπόνησης, καθώς και τα προβλήματα συγκέντρωσης σε άτομα που βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης».

Οι βιταμίνες D,E,K,C

Οι βιταμίνες D,E,K,C είναι απαραίτητες σε όσους αντιμετωπίζουν χρόνια κόπωση, καθώς πολύ συχνά είναι ευάλωτοι σε ιούς και λοιμώξεις λόγω εξασθένησης του ανοσοποιητικού τους.

Μία ιδανική επιλογή για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας αποτελεί η πολυβιταμίνη της Lamberts, Multi-Guard ADR. Ένα συμπλήρωμα διατροφής, που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και βιταμίνες που θα σας κάνουν να νιώσετε άλλος άνθρωπος!

ΠΗΓΕΣ:

www.livestrong.com

www.webmd.com

www.livestrong.com

www.webmd.com

apps.who.int

Το μυστικό για να ανέβει επίπεδο η ενέργεια και το μυαλό να γίνει κοφτερό είναι να του παρέχουμε τα «καύσιμα» που χρειάζεται

Πολυβιταμίνες: γεμίστε με ενέργεια τη μέρα σαςΠολυβιταμίνες: γεμίστε με ενέργεια τη μέρα σας

2021-04-06T16:50:32+00:00 Οκτώβριος 6, 2017|