///Βιταμίνη C δοσολογία – Πόση χρειαζόμαστε;

Βιταμίνη C δοσολογία – Πόση χρειαζόμαστε;

Η ιδανική βιταμίνη c δοσολογία, όχι απλά βοηθά τον οργανισμό μας στην απορρόφηση του σιδήρου, αλλά προσφέρει ιδιότητες που είναι πολύτιμες για την καλή λειτουργία του.

Η βιταμίνη C ούτε λίγο ούτε πολύ έχει αλλάξει το ρου της ιστορίας, καθώς η έλλειψή της προκάλεσε εκατομμύρια θανάτους πριν και μετά το Μεσαίωνα. Η έλλειψη της βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο, μια τρομακτική πάθηση, όπου οι μύες αδυνατίζουν, τα ούλα πρήζονται και ματώνουν, τα τραύματα δεν επουλώνονται εύκολα και γενικότερα ο οργανισμός καταρρέει μέρα με τη μέρα.

Με την πάροδο των χρόνων η βιταμίνη C απέκτησε τεράστια φήμη χάρη στις θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτει και δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται «υπερφαρμάκο».

Πάντως, δεν είναι μόνο γνωστή για την πρόληψη και την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος τους χειμερινούς μήνες. Έχει κι άλλες ιδιότητες που την καθιστούν απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι στις ΗΠΑ έχει ιδρυθεί το Ίδρυμα της Βιταμίνης C (Vitamin C Foundation), προκειμένου να ενημερώνει το κοινό για τα οφέλη της πολύτιμης αυτής βιταμίνης.

Τα Συν

Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκοβρικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο. Παίζει καταλυτικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, στην επούλωση των τραυμάτων, ενώ έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, που εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό.

Βιταμίνη C δοσολογία: Πόση χρειαζόμαστε την ημέρα;

Αναντίρρητα, η βιταμίνη c δοσολογία που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος διαφέρει ανά περίπτωση.

Όσοι κάνουν καθιστική ζωή δεν χρειάζονται τις ίδιες ποσότητες με τους αθλητές, οι οποίοι και σαφέστατα πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C από τους υπόλοιπους.

Επίσης, οι μέλλουσες μανούλες αλλά και οι καπνιστές χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες, καθώς το κάπνισμα φαίνεται ότι «σκοτώνει» τη βιταμίνη C.

Κατά καιρούς, αρμόδια όργανα και φορείς προσδιορίζουν το ελάχιστο αναγκαίο ποσό βιταμίνης C που χρειαζόμαστε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά 60 mg την ημέρα, ενώ το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) συνιστά 90 mg για τους άντρες, 75mg για τις γυναίκες και επιπλέον 35 mg για τους καπνιστές.

Δόσεις προστασίας

Μέχρι στιγμής, η παρακάτω βιταμίνη c δοσολογία έχει χρησιμοποιηθεί σε έρευνες:

Πρόληψη κρυολογήματος: 200 mg

Αδυνάτισμα: 500 mg

Οδοντική υγεία: 300-600 mg

Έλκος: 50 mg

Προστασία καρδιάς: 300-1.000 mg

Εκείνο, όμως, που είναι σημαντικό να θυμάται κανείς είναι ότι πρόκειται για μια ουσία η οποία ούτε παράγεται ούτε αποθηκεύεται από τον οργανισμό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τη λαμβάνουμε καθημερινά από την διατροφή μας.

 

ΠΗΓΕΣ:

http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/vitamin-c/dosing/hrb-20060322

 

http://www.healthy-diet-healthy-you.com/How_Much_Vitamin_C.html

 

Όσοι κάνουν καθιστική ζωή δεν χρειάζονται τις ίδιες ποσότητες με τους αθλητές, οι οποίοι και σαφέστατα πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C από τους υπόλοιπους.

Βιταμίνη C δοσολογία – Πόση χρειαζόμαστε;Βιταμίνη C δοσολογία – Πόση χρειαζόμαστε;

2021-04-06T16:48:40+00:00 Νοέμβριος 6, 2017|