///Βιταμίνη Κ: Απαραίτητη για τα οστά και τις αρθρώσεις

Βιταμίνη Κ: Απαραίτητη για τα οστά και τις αρθρώσεις

Πριν πολλά χρόνια πίστευαν ότι η βιταμίνη Κ ήταν σημαντική μόνο για την πήξη του αίματος. Πλέον, όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη της για την υγεία, και ιδιαίτερα για τα οστά και τις αρθρώσεις.

Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Κ ανακαλύφθηκε το 1935 από τον επιστήμονα Henrik Dan. Μάλιστα, η ονομασία της προέκυψε από το πρώτο γράμμα της γερμανικής λέξης «Koagulation» που σημαίνει πήξη, λόγω της αντι-αιμορραγικής της ιδιότητας.

Τι είναι η βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ αποτελείται από ένα σύμπλεγμα λιποδιαλυτών βιταμινών. Πιο σημαντικές από αυτές είναι η βιταμίνη K1 (φυλλοκινόνη), που βρίσκεται στις φυτικές τροφές, όπως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, και η βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη), που λαμβάνεται κυρίως από το κρέας, το τυρί και τα αυγά.

Ιδιότητες

Όσοι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες από βιταμίνη Κ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα, καθώς τα οστά τους είναι πιο εύθραυστα. Αντίθετα, όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης K στον οργανισμός τους, παρουσιάζουν φυσιολογική οστική πυκνότητα και λιγότερες πιθανότητες για οστεοπόρωση, καθώς η εν λόγω βιταμίνη είναι σημαντική για τη μεταφορά του ασβεστίου στα οστά. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, όπου η σύγχρονη διατροφή είναι ελλιπής σε δυο ουσιώδη θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη δόμηση των οστών: στο ασβέστιο και στο μαγνήσιο. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας συνιστά για τις γυναίκες μία ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου άνω των 1200mg. Πρόκειται για μία ποσότητα η οποία δύσκολα προσλαμβάνεται μέσω της σύγχρονης διατροφής, ιδιαίτερα εάν αυτή περιλαμβάνει λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη Κ για δυνατό σκελετό

Την ίδια στιγμή η βιταμίνη Κ βοηθά τον οργανισμό να παράγει την οστεοκαλσίνη. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που συμβάλλει στη βελτίωση της οστικής μάζας και στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων.

Επίσης, προλαμβάνει τις ζημιές στους χόνδρους και μειώνει τις φλεγμονές στις αρθρώσεις.

Μελέτη με τη συμμετοχή 244 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών διαπίστωσε ότι όσες έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα. 1

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς του οργανισμού. Όμως, οι ποσότητες που αποθηκεύονται είναι μικρές και αρκούν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε καθημερινά λαχανικά και φρούτα, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  1. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00198-013-2325-6

ΠΗΓΕΣ

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/supplement-guide-vitamin-k#1

https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-vitamin-k

https://www.medicalnewstoday.com/articles/219867.php

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k2#section1

https://www.shape.gr/ygeia/vitamines-sympliromata/5-shmantika-kai-oxi-toso-gnwsta-ofelh-ths-bitaminhs-k-ston-organismo/

Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη της για την υγεία, και ιδιαίτερα για τα οστά και τις αρθρώσεις.

Βιταμίνη Κ: Απαραίτητη για τα οστά και τις αρθρώσειςΒιταμίνη Κ: Απαραίτητη για τα οστά και τις αρθρώσεις

2021-04-06T16:37:58+00:00 Ιανουάριος 22, 2019|