///Διαβήτης και διατροφή: Οι 6 χρυσοί κανόνες

Διαβήτης και διατροφή: Οι 6 χρυσοί κανόνες

Διαβήτης και σωστή διατροφή πάνε μαζί, με στόχο την καλή υγεία του οργανισμού μας. Συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι στη σωστή ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 και 2. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η φαρμακευτική συμμόρφωση, η άσκηση, καθώς και ο τακτικός έλεγχος των τιμών του σακχάρου αίματος.

Οι ειδικοί μετά γνωρίζουν πλέον ότι ακολουθώντας οι πάσχοντες τη μεσογειακή διατροφή, όπως άλλωστε και οι υγιείς, μπορεί:

  • να διατηρήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • να περιορίσουν κατά πολύ τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.
  • να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, μέσω της μείωσης χοληστερόλης τριγλυκεριδίων στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης.

Οι χρυσοί κανόνες

1. Διαβήτης και διατροφή: απαραίτητα τα συχνά και τακτικά γεύματα

Τα συχνά και τακτικά γεύματα είναι η βασικότερη σύσταση που δίνεται σε όλους τους πάσχοντες. Έχει άμεση σχέση με τον τρόπο λήψης της φαρμακευτικής αγωγής (δισκία από το στόμα ή ινσουλίνη).

Ο χρυσός κανόνας που ισχύει για την πλειονότητα των ασθενών είναι ότι πρέπει να λαμβάνουν τρία κύρια γεύματα και δυο έως τρία ενδιάμεσα.

2. Υδατάνθρακες: οι συνήθεις ένοχοι στην διατροφή

Οι υδατάνθρακες αποτελούν ακόμη και σήμερα τους συνήθεις υπόπτους στη διατροφή των διαβητικών. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι το ψωμί, τα παξιμάδια, τα μακαρόνια, το ρύζι, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα φρούτα και οι χυμοί, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα λαδερά, η ζάχαρη, το μέλι, η σοκολάτα και γενικά όλα τα γλυκά.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το μαύρο ψωμί ή το πολύσπορο, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και το μη αποφλοιωμένο ρύζι. Περιέχουν φυτικές ίνες και έτσι απορροφώνται βραδύτερα χωρίς να προκαλούν διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος μεταγευματικά. Καθημερινά χρειάζονται περίπου 25-30 γρ. φυτικών ινών.

Πάντως, οι ειδικοί συστήνουν σε όλους τους πάσχοντες να προτιμούν να καταναλώνουν al dente τα ζυμαρικά, κι όχι πολυβρασμένα, και να τρώνε τα φρούτα της αρεσκείας τους, άγουρα.

3. Οι πρωτεΐνες στην διατροφή για διαβήτη

Από τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα συνιστάται συχνότερα η κατανάλωση ψαριού, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα, κοτόπουλου (χωρίς δέρμα), της γαλοπούλας και του άπαχου μοσχαρίσιου ή χοιρινού κρέατος, ημιάπαχα γαλακτοκομικά και τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Και αυτό γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών αυξάνει τη μικρολευκωματινουρία – ένα πρώιμο στάδιο διαβητικής νεφρικής βλάβης

4. Περιορισμός των λιπών στην διατροφή για διαβήτη

Με στόχο την πρόληψη των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, που είναι πολύ συχνά στα διαβητικά άτομα, κρίνεται σημαντικός ο αυστηρός περιορισμός της πρόσληψης κορεσμένου (ζωικού) λίπους που περιέχεται στο κόκκινο κρέας, στο πλήρες γάλα και στα προϊόντα του.

Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση ελαιόλαδο στα γεύματά σας.

5. Διαβήτης και διατροφή: προσοχή στο αλάτι

Όσον αφορά στο αλάτι, η γενική σύσταση είναι λιγότερα από 6 γρ. αλάτι (συχνά αναγράφεται στις συσκευασίες των τροφίμων ως NaCl ή νάτριο) την ημέρα. Εάν όμως ένας διαβητικός έχει υπέρταση, πρέπει να καταναλώνει λιγότερα από 2,4 γρ. αλάτι την ημέρα, ενώ αν έχει ήπια νεφροπάθεια 2 γραμμάρια.

6. Αλκοόλ και διαβήτης

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ επιτρέπεται στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να μην συνυπάρχει άλλη πάθηση που να την καθιστά απαγορευτική.

Στην περίπτωση που ο πάσχων είναι υπέρβαρος, έχει υπέρταση ή έχει αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, συνιστάται η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ.

Ειδικά στους ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς, το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται πάντα με συνοδεία φαγητού.

Διαβήτης και διατροφή: Μύθοι και αλήθειες

Μέχρι πρότινος οι περισσότεροι πίστευαν ότι τα μόνα φρούτα που είναι ιδανικά για την διατροφή των διαβητικών είναι το γκρέιπ φρουτ και το ξινόμηλο.

Πλέον, οι διαβητικοί μπορούν να καταναλώνουν όλα τα φρούτα, διαλέγοντας όμως αυτά που είναι εποχής, μέτριου μεγέθους και μέσης ωρίμανσης.

Η κατανάλωση ντομάτας επιτρέπεται, αρκεί να μην είναι μαγειρεμένη, όπως στα γεμιστά, ή πολύ ώριμη.

«Tips» υγιεινά  και… νόστιμα

Για να έχετε υπό έλεγχο τον σακχαρώδη διαβήτη, θυμηθείτε αυτές τις συμβουλές υγιεινής διατροφής:

  • Να μετράτε τις ποσότητες των τροφών που καταναλώνετε
  • Να χρησιμοποιείτε αντί για αλάτι καρυκεύματα, όπως ρίγανη, βασιλικό, λεμόνι
  • Να πίνετε 6 έως 8 ποτήρια νερό κάθε ημέρα
  • Να καταναλώνετε φρούτα και όχι χυμούς του εμπορίου, καθώς περιέχουν ζάχαρη και πρέπει να αποφεύγονται στην διατροφή για διαβήτη.

Διαβήτης και σωστή διατροφή πάνε μαζί, με στόχο την καλή υγεία του οργανισμού μας.

Διαβήτης και διατροφή: Οι 6 χρυσοί κανόνεςΔιαβήτης και διατροφή: Οι 6 χρυσοί κανόνες

2021-04-06T16:34:40+00:00 Μάρτιος 21, 2019|