///Βιταμίνες για την υπερκόπωση: Ποιες είναι οι κατάλληλες;

Βιταμίνες για την υπερκόπωση: Ποιες είναι οι κατάλληλες;

Βιταμίνες για την υπερκόπωση: ποιες είναι οι κατάλληλες για να την καταπολεμήσουν αποτελεσματικά; Οι πολλές ώρες εργασίας, οι λιγοστές ώρες ξεκούρασης και οι καθημερινές υποχρεώσεις «αδειάζουν» τα αποθέματα του οργανισμού από ενέργεια. Αυτό έχει ως συνέπεια η υπερκόπωση να «χτυπά» την πόρτα.

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται καθημερινά πως, εξαιτίας της συσσωρευμένης κούρασης που βιώνουν, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Δουλειά, στρες, κακός ύπνος, ελάχιστος χρόνος για δραστηριότητες που μας ευχαριστούν και μας χαλαρώνουν, συνθέτουν ένα «ζόρικο παζλ» για τον οργανισμό, ο οποίος ζητά τη βοήθειά μας.

Το πρόβλημα αυτό γίνεται εντονότερο, όταν δεν τρεφόμαστε σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, που θα στηρίξουν το δύσκολο πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας.

Ποιες είναι όμως οι βιταμίνες για την υπερκόπωση που μπορούν να μας χαρίσουν ενέργεια και ευεξία μέσα στην ημέρα μας;

Αυτές είναι οι κατάλληλες βιταμίνες για την υπερκόπωση

1. Βιταμίνη Β12, η βιταμίνη της ενέργειας

Αυτή η υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Όταν τα επίπεδά της στον οργανισμό είναι μειωμένα προκαλούνται:

  • αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα
  • ταχυπαλμία και δύσπνοια
  • εντερικές διαταραχές
  • νευρικές διαταραχές, όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία
  • κακή διάθεση.

Το έργο της βιταμίνης Β12 είναι, μεταξύ άλλων, να μεταβολίζει τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Παράλληλα, βοηθάει στον σχηματισμό νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Ακριβώς επειδή ο οργανισμός δεν παράγει βιταμίνη Β12, θα πρέπει να λαμβάνεται από τροφές ή από συμπληρώματα διατροφής. Τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 είναι: αχιβάδες, στρείδια, μύδια, σαρδέλες, σολομός, τόνος, μπακαλιάρος, βοδινό κρέας, γάλα, γιαούρτι, αυγά και κοτόπουλο.

2. Βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου»

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υπερκόπωση. Δεν την αποκαλούν τυχαία «βιταμίνη του ήλιου», καθώς παράγεται όταν συγκεκριμένα μέρη του σώματος εκτίθενται στον ήλιο χωρίς αντιηλιακή προστασία.

Στην περίπτωση που τα αποθέματα του οργανισμού είναι άδεια από την πολύτιμη αυτή βιταμίνη, τότε εμφανίζονται μόνιμη κόπωση, μυϊκή αδυναμία, υπέρταση, μειωμένες αντοχές, ανήσυχος ύπνος.

3. Βιταμίνη B6, μία από τις απαραίτητες βιταμίνες για την υπερκόπωση

Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Εξίσου καθοριστικός είναι ο ρόλος της στον μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων των τροφών για παραγωγή ενέργειας.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β6 συνδέεται με δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος, με κακή διάθεση, αϋπνία και αίσθημα κόπωσης.

4. Η Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ) μειώνει το αίσθημα κόπωσης

Το φυλλικό οξύ δεν είναι ευεργετικό μόνο για τις εγκυμονούσες,. Συμβάλλει επίσης και στην καλή ψυχολογική υγεία, καθώς μειώνει το αίσθημα κόπωσης.

Πλούσιες τροφές σε φυλλικό οξύ είναι οι εξής: αυγά, ψάρια, λαχανικά, συκώτι, όσπρια, δημητριακά, μαγιά μπίρας, ακτινίδια, αβοκάντο, χουρμάδες, σόγια, αμύγδαλα, κάστανα.

 5. Βιταμίνη Β1 ή Θειαμίνη

Πρόκειται για μία από τις βιταμίνες για την υπερκόπωση που δεν παράγεται από τον οργανισμό μας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής, εμπλέκεται στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια. Έτσι, στην περίπτωση που υπάρχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης, ο οργανισμός παρουσιάζει συμπτώματα αδυναμίας και κόπωσης.

Οι τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη Β1 είναι τα μανιτάρια, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα μαύρα φασόλια, οι φακές και τα σπαράγγια.

6. Βιταμίνη C, μία ακόμα από τις βιταμίνες για την υπερκόπωση

Αν και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βιταμίνη C είναι εξίσου αποτελεσματική στην «αναχαίτιση» της κόπωσης και της εξάντλησης. Ακριβώς επειδή παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό (η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση), κρίνεται απαραίτητη στη μάχη κατά της υπερκόπωσης.

Οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης C είναι τροφές όπως: η πιπεριά, ο μαϊντανός, η ντομάτα, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η παπάγια, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια, το σπανάκι, τα βατόμουρα κ.λπ.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «Βιταμίνες για την υπερκόπωση: Ποιες είναι οι κατάλληλες;» Διαβάστε περισσότερα κείμενα για την υγεία εδώ.

 

Διατροφή για διαβήτη, ένας βασικός παράγοντας για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Βιταμίνες για την υπερκόπωση: Ποιες είναι οι κατάλληλες;Βιταμίνες για την υπερκόπωση: Ποιες είναι οι κατάλληλες;

2021-04-06T16:27:40+00:00 Μάρτιος 6, 2020|