///Βιταμίνες για την τριχόπτωση ανδρών και γυναικών

Βιταμίνες για την τριχόπτωση ανδρών και γυναικών

Η τριχόπτωση ανδρών και γυναικών αποτελεί εφιάλτη για τα δύο φύλα, ειδικά στην περίπτωση εκείνη που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γράφει η Μαρία Γλένη, δημοσιογράφος υγείας 

Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία, μία στις 4 γυναίκες θα εμφανίσει αδύναμα μαλλιά μία φορά στη ζωή της, ενώ ένας στους 2 άνδρες θα χάσει κάποια από τα μαλλιά του μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την τριχόπτωση ανδρών και γυναικών είναι:

  • παθολογικά προβλήτα, όπως η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα,
  • έντονο άγχος και στρες,
  • κληρονομικότητα,
  • κακή διατροφή

Η συμβολή της διατροφής ενάντια στην τριχόπτωση ανδρών και γυναικών

Eιδικά στην περίπτωση της διατροφής είναι στο χέρι σας να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με τροφές που «αγαπούν» τα μαλλιά, για να αποτρέψετε την απώλειά τους.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχουν ορισμένα συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για δυνατά και πυκνά μαλλιά. Τα σημαντικότερα από αυτά τα συστατικά είναι: ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C, η βιοτίνη, το θείο και το πυρίτιο.

Ψευδάργυρος

Μπορεί να επικρατεί η άποψη ότι ο ψευδάργυρος «παίζει» σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, αλλά οι ειδικοί δηλώνουν με έμφαση ότι συμβάλλει και στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και των νυχιών.

Ο οργανισμός δεν μπορεί να τον αποθηκεύσει. Για αυτό επιβάλλεται να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως τα θαλασσινά, το βοδινό, το κοτόπουλο, τα δημητριακά, τα φασόλια, το γιαούρτι και τα φιστίκια τύπου κάσιους.

Θείο

Το θείο αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ είναι υπεύθυνο για την παραγωγή κερατίνης η οποία  δυναμώνει τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο είναι: τα λαχανικά, όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα πράσα και όσα προϊόντα περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, όπως το βόειο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι.

Αν είστε χορτοφάγος μπορείτε να λαμβάνετε το θείο από τις φακές και τα ξερά φασόλια.

Βιταμίνη C

H βιταμίνη C είναι πολύτιμη, καθώς συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα, από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Παράλληλα, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, προλαμβάνει και τη γήρανση των μαλλιών.

Εκτός από τα πορτοκάλια, οι πιπεριές (κυρίως οι κίτρινες και οι κόκκινες) περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, ενώ καλές πηγές είναι ακόμα το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πατάτες, οι λιαστές ντομάτες και όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ)

Πυρίτιο

Πολύτιμος σύμμαχος για να βάλετε «φρένο» στην τριχόπτωση ανδρών και γυναικών είναι το πυρίτιο, ένα συστατικό που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να απορροφά πιο αποτελεσματικά βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τροφές πλούσιες σε πυρίτιο είναι τα φασόλια, τα αγγούρια (με τη φλούδα), οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές και οι πατάτες.

Βιοτίνη

Η βιοτίνη βοηθά επίσης τα μαλλιά να είναι και να δείχνουν υγιή.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη είναι: το συκώτι, οι κρόκοι αυγών, το βούτυρο, το τυρί, το γάλα, τα φασόλια, οι φακές, το καλαμπόκι, το κουνουπίδι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Για ενισχύσετε τη διατροφή σας και μέσω αυτής να «θωρακίσετε» την υγεία των μαλλιών σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το φυσικό συμπλήρωμα διατροφής Silica Complete της Lamberts, το οποίο περιέχει τα παραπάνω συστατικά που θρέφουν και δυναμώνουν την τρίχα.

ΠΗΓΕΣ:

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/basics/definition/con-20027666

http://www.livestrong.com/article/403940-vitamin-c-hair-loss/

https://www.healthline.com/health/biotin-hair-growth#biotin-dose3

Η τριχοπτωση ανδρων και γυναικών αποτελεί εφιάλτη για τα δύο φύλα, ειδικά στην περίπτωση εκείνη που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βιταμίνες για την τριχόπτωση ανδρών και γυναικώνΒιταμίνες για την τριχόπτωση ανδρών και γυναικών

2021-04-06T16:51:58+00:00 Οκτώβριος 5, 2017|