///Γλυκοζαμίνη – Χονδροϊτίνη: Ποια τα οφέλη τους στις αρθρώσεις

Γλυκοζαμίνη – Χονδροϊτίνη: Ποια τα οφέλη τους στις αρθρώσεις

Γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη, οι δύο ουσίες που προστατεύουν αποτελεσματικά την υγεία των αρθρώσεών μας. Πλήθος επιστημονικών μελετών, που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, απέδειξαν ότι αυτές οι ουσίες «λιπαίνουν» με φυσικό τρόπο τις αρθρώσεις, καθώς αναγεννούν τον αρθρικό χόνδρο, μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή και έτσι αποκαθιστούν γρήγορα την κινητικότητά τους.

Πόνος στις αρθρώσεις

Κάθε φορά που ο καιρός αλλάζει ή έχει πολλή υγρασία, οι αρθρώσεις κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους, προκαλώντας έντονο και οξύ πόνο. Αυτό συμβαίνει όταν το «λιπαντικό τους μέσο», γνωστό ως αρθρικό υγρό, έχει υποστεί φθορά. Οι πόνοι στις αρθρώσεις προκαλούνται από διάφορους τραυματισμούς και εξαρθρώσεις, αλλά και παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, ο λύκος και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Οι παράγοντες που «ενοχοποιούνται» για την εμφάνιση των αλλοιώσεων στις αρθρώσεις είναι:

  • το υπερβολικό σωματικό βάρος
  • η έλλειψη άσκησης
  • η κακή διατροφή
  • οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις
  • το κάπνισμα.

Πώς μπορούμε να τις προστατεύσουμε;

Πλήθος επιστημονικών μελετών, που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, απέδειξαν ότι δυο ουσίες, η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη, «λιπαίνουν» με φυσικό τρόπο τις αρθρώσεις. Ρόλος τους είναι να αναγεννούν τον αρθρικό χόνδρο και να μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Έτσι, αποκαθιστούν γρήγορα την κινητικότητα της άρθρωσης.

Γλυκοζαμίνη

Η γλυκοζαμίνη είναι ένα αμινοσάκχαρο που παράγεται από τον οργανισμό και είναι άκρως απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων, αλλά και για τη διαδικασία της «επιδιόρθωσής» τους. Δεν υπάρχουν διατροφικές πηγές γλυκοζαμίνης. Συνεπώς, όταν ο οργανισμός δεν είναι σε θέση πλέον να συνθέσει από μόνος του επαρκή ποσότητα, είναι απαραίτητη η συμπληρωματική χορήγηση προκειμένου να διατηρήσουμε τη δομή και λειτουργία (κινητικότητα) των αρθρώσεων.

Έρευνες που πραγματοποιούνται κατά καιρούς, καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η γλυκοζαμίνη διαθέτει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση. Την ίδια στιγμή αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι η χρόνια λήψη γλυκοζαμίνης, λόγω της απουσίας ανεπιθύμητων ενεργειών, καταστέλλει αρκετές φλεγμονώδεις διαδικασίες στον οργανισμό και προστατεύει από παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα.1,2

Χονδροϊτίνη

Μαζί με τη γλυκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία των αρθρώσεων, καθώς αυξάνει την πυκνότητα και την ελαστικότητα του χόνδρου. Μάλιστα, σε συνδυασμό µε τη γλυκοζαµίνη, ανακουφίζει από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας, αυξάνει την κινητικότητα των αρθρώσεων, μειώνει την ανάγκη για παυσίπονα και μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την περαιτέρω φθορά των χόνδρων. Διατροφικές πηγές της συγκεκριμένης ουσίας δεν υπάρχουν και έτσι ο οργανισμός, για να την παράγει, θα πρέπει να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής.

Συμπληρώματα διατροφής με γλυκοζαμίνη – χονδροϊτίνη

H μεγάλη αύξηση των ασθενών που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας λόγω αρθρίτιδας και σχετιζόμενων παθήσεων και αφετέρου η αυξανόμενη βιβλιογραφία σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και βελτίωση των νοσημάτων που εκδηλώνονται με συμπτώματα από το μυοσκελετικό σύστημα, οδήγησε την Lamberts στην παρασκευή μιας ειδικά σχεδιασμένης σειράς συμπληρωμάτων διατροφής. Έτσι, οι πάσχοντες μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων το κατάλληλο για εκείνους σκεύασμα, ώστε να ανακουφιστούν από τον πόνο και τη φλεγμονή.

Υγιείς συνήθειες

Εκτός από τη λήψη των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής με γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη, οι ασθενείς θα πρέπει να υιοθετήσουν και κάποιες υγιείς συνήθειες. Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους πρόληψης είναι η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, ώστε να μην επιβαρύνονται οι αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα γόνατα. Επιπλέον, επειδή οι αρθρώσεις χρειάζονται ορισμένα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία τους, οι πάσχοντες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και με τη διατροφή τους. Τέλος, όσοι έχουν την κακή συνήθεια να καπνίζουν, ήρθε η ώρα να κόψουν «μαχαίρι» το κάπνισμα. Μια τέτοια απόφαση θα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία τους.

Γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη, οι δύο ουσίες που προστατεύουν αποτελεσματικά την υγεία των αρθρώσεών μας

Γλυκοζαμίνη - Χονδροϊτίνη: Ποια τα οφέλη τους στις αρθρώσειςΓλυκοζαμίνη - Χονδροϊτίνη: Ποια τα οφέλη τους στις αρθρώσεις

2021-04-06T16:32:56+00:00 Μάιος 24, 2019|