Οι παλιότεροι σίγουρα θυμούνται τις τραυματικές εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας, όταν τους έδιναν κάθε μέρα μουρουνέλαιο για να είναι γεροί! Ευτυχώς αυτή την αποκρουστική γεύση, ήρθαν να αντικαταστήσουν τα μικρά μασώμενα ή καταπινόμενα καψάκια με την πλούσια περιεκτικότητα σε απαραίτητα Ω3 λιπαρά οξέα, για ενήλικες και παιδιά.
Γιατί χρειαζόμαστε συμπλήρωμα διατροφής με ω3 λιπαρά;
Έρευνες δείχνουν ότι, η ιδανική αναλογία ω-3 με ω-6 είναι 1:4. Στον Δυτικό Κόσμο υπολογίζεται ότι η αναλογία αυτή είναι 1:20 ( ! ) Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ω3 λιπαρά μέσω της διατροφής τους και γι’αυτό χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής.
Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά συμπληρωμάτων με ω3 λιπαρά;
Την αναλογία ω-3 και ω-6, διότι η υπερβολική πρόσληψη ω-6 έχει συνδυαστεί αρκετές φορές με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, άσθματος, αλλεργιών αλλά και ορισμένους τύπους καρκίνου. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ωμέγα 6 είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό μας, αλλά αυτό που είναι επικίνδυνο είναι οι υπερκατανάλωση τους. Τα ω3 λιπαρά θεωρούνται αντιφλεγμονώδη και τα ωμέγα 6 προ φλεγμονώδη. Η βάση λοιπόν της παραπάνω διαπίστωσης, έγκειται στο γεγονός ότι η πληθώρα των ω-6 τείνει να αυξήσει τις φλεγμονές με πιθανή ενίσχυση της εμφάνισης των διαφόρων εκφυλιστικών ασθενειών.
Προσέχουμε το τελικό προϊόν να είναι απαλλαγμένο απο βαρέα μέταλλα. Η μοριακή απόσταξη είναι η καλύτερη μέθοδος απαλλαγής τους.
Τέλος, ελέγχουμε την περιεκτικότητα σε ω3. Προσέξτε γιατί μπορεί να αναφέρει οτι η συνολική περιεκτικότητα σε ιχθυέλαια αγγίζει τα 1000 mg αλλά η πραγματική περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά να είναι μόνο 350. Ένα αξιόλογο προϊόν πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 600-700 mg ω3 ανά κάψουλα για να αποδίδει περισσότερο απο 1 γραμμάριο ω3 λιπαρά την ημέρα που φαίνεται να έχει και τα πιο ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία μας.
Τα Ω3 λιπαρά προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και συμβάλλουν στην σωστή νευρολογική ανάπτυξη και τα διάρκεια της εμβρυϊκής και πρώιμης μεταγεννητικής περιόδου
Τι δείχνουν οι έρευνες για την δράση των ω3 λιπαρών οξέων;
Από ποιες τροφές μπορεί ο οργανισμός να προσλάβει ω3 λιπαρά οξέα;
Τα σημαντικότερα ω3 λιπαρά οξέα ή αλλιώς γνωστά σαν άλφα λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA), εντοπίζονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια όπως ή σαρδέλα ή το σκουμπρί, ο σολομός η ρέγκα και ο φρέσκος τόνος. Αυτός είναι και ο λόγος που η κατανάλωση ψαριού, συστήνεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα από τους ειδικούς ανά τον κόσμο. Καλή πηγή ω3 αποτελούν επίσης οι ξηροί καρποί, κυρίως τα καρύδια, το σησάμι και ορισμένα φυτικά έλαια όπως το έλαιο από λιναρόσπορο. Μην ξεχνάτε ότι εδώ και αρκετά χρόνια τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, για να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Συνεπώς μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα, τρόφιμα εμπλουτισμένα με ω3 λιπαρά, όπως μαργαρίνη, ψωμί ακόμα και γάλα, αντισταθμίζοντας έτσι την αυξημένη πρόσληψη ω-6 της Δυτικής διατροφικής κουλτούρας.
Η επιλογή είναι δική σας!
Γράφει η Μαρία Τουμπή
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος