Μητρικός θηλασμός, ένα πραγματικό δώρο ζωής για κάθε βρέφος. Είναι πιθανό η πρώτη φορά που θα προσπαθήσει μια νέα μητέρα να θηλάσει το νεογέννητό της να μην στεφθεί από απόλυτη επιτυχία. Η συνέχεια, όμως, θα αποζημιώσει και εκείνη και το μωρό της…
Τις τελευταίες δεκαετίες υπογραμμίζεται η σημασία του θηλασμού, τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Μάλιστα, πολλοί ειδικοί συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του μωρού, αλλά και τη συνέχισή του τουλάχιστον μέχρι τον 12ο μήνα, παράλληλα με την εισαγωγή άλλων τροφών. Ποια είναι, όμως, τα οφέλη του θηλασμού; Ας τα δούμε αναλυτικά στο κείμενο που ακολουθεί.
Το μητρικό γάλα που παράγεται τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό, το πρωτόγαλα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και, επιπλέον, βοηθά στην ανάπτυξη του ανώριμου πεπτικού σωλήνα του νεογέννητου.
Με το μητρικό θηλασμό, μεταδίδονται σημαντικά αντισώματα που βοηθούν το βρέφος να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια. Πρόκειται για κάτι κρίσιμο, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο. Και σε αυτό υπερέχει το πρωτόγαλα, το οποίο παρέχει, μεταξύ πολλών άλλων αντισωμάτων, σημαντικές ποσότητες ανοσοσφαιρίνης Α (IgA), η οποία προστατεύει το μωρό από λοιμώξεις.
Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά για 6 μήνες μπορεί να έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά κρυολογήματα και λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος, του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού κ.α.. Επιπλέον, ο μητρικός θηλασμός ενδέχεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, ατοπικής δερματίτιδας και εκζέματος, καθώς και άλλων παθήσεων.
Στο μητρικό γάλα υπάρχουν ορμόνες όπως η λεπτίνη. Αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της όρεξης του νεογέννητου.
Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν μια διαφορά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών που θηλάζουν, σε σύγκριση με όσα τρέφονται με γάλα σε σκόνη. Αυτή η διαφορά, βεβαίως, μπορεί να οφείλεται τόσο στην περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά, όσο και στο δέσιμο, την οικειότητα και τη βλεμματική επαφή που αναπτύσσονται στη διάρκεια του θηλασμού.
Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, μια νέα μητέρα μπορεί να παρατηρήσει, μετά από 3 μήνες γαλουχίας, σχετική αύξηση στην καύση λίπους, σε σύγκριση με τις μη θηλάζουσες μητέρες.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού εκκρίνεται η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα και την επαναφέρει στο φυσιολογικό μέγεθός της.
Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες για επιλόχειο κατάθλιψη, συγκριτικά με όσες δεν θηλάζουν.
Ο θηλασμός φαίνεται να παρέχει στις μητέρες μακροχρόνια προστασία από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και από ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη και ζεστή σχέση μεταξύ μητέρας και νεογέννητου, που συμβάλλει σημαντικά στο δέσιμό τους.
Πηγές
https://www.healthline.com/health/breastfeeding/11-benefits-of-breastfeeding
https://www.webmd.com/parenting/baby/nursing-basics#1
Πολλοί ειδικοί συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του μωρού, αλλά και τη συνέχισή του τουλάχιστον μέχρι τον 12ο μήνα, παράλληλα με την εισαγωγή άλλων τροφών