Το μεσογειακό παράδοξο με την έλλειψη βιταμίνης D
Κι όμως, η έλλειψη βιταμίνης D δεν αντιμετωπίζεται με ήλιο! Η βιταμίνη D, γνωστή ως η «βιταμίνη του ήλιου» ή «της λιακάδας», παράγεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Ωστόσο, η έκθεσή μας στον ήλιο δεν διασφαλίζει τα επαρκή επίπεδά της στον οργανισμό μας. Σε κάθε περίπτωση, οι σύγχρονες μελέτες της δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διατήρηση της καλής υγείας.
Γράφει η Μαρία Γλένη, δημοσιογράφος Υγείας
Στην ηλιόλουστη Ελλάδα, όπως και στις μεσογειακές χώρες, συμβαίνει ένα παράδοξο: αντί να έχουμε πλεόνασμα βιταμίνης D, συμβαίνει το αντίθετο. Ένας στους τρεις συμπολίτες μας έχει έλλειψη αυτής της πολύτιμης βιταμίνης σε σχέση με τους Βορειοευρωπαίους. Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D παρουσιάζεται σε όλες τις ηλικίες του ελληνικού πληθυσμού. Τα ποσοστά μάλιστα αυξάνονται κατακόρυφα στους ηλικιωμένους και στις γυναίκες.
Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, περίπου το 30% του γενικού πληθυσμού παρουσιάζει ανεπάρκεια Βιταμίνης D. Ένα ποσοστό που αγγίζει το 15% του γενικού πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη Βιταμίνης D.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 40% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας εμφανίζει ανεπάρκεια Βιταμίνης D. Όμως, και οι γυναίκες που κυοφορούν έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D σε ποσοστό 50%. Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί καταφεύγουν στα συμπληρώματα διατροφής, όπως το συμπλήρωμα βιταμίνης D της Lamberts®. Έτσι, καλύπτουν πλήρως αυτή την ανάγκη του οργανισμού.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι παράγοντες που «ενοχοποιούνται» για την ανεπάρκεια βιταμίνης στις ηλιόλουστες χώρες είναι:
1. Σκούρο δέρμα
Στην περιοχή της Μεσογείου οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν πιο σκούρο δέρμα από ό,τι στη βόρεια Ευρώπη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι εφικτή η σύνθεση της βιταμίνης D από τον ήλιο, καθώς η μελανίνη δρα σαν φίλτρο στην απορρόφηση της UVB ακτινοβολίας.
2. Φόβος και προστασία από τον καρκίνο του δέρματος
Η Ελλάδα φημίζεται για την ηλιοφάνειά της σχεδόν όλο τον χρόνο. Ωστόσο, έχει αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που αποφεύγουν τον ήλιο λόγω του φόβου του καρκίνου του δέρματος. Μάλιστα, για να μειωθεί ο κίνδυνος, μικροί και μεγάλοι χρησιμοποιούν αντιηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας. Έτσι όμως, εμποδίζεται η σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα.
3. Η μόλυνση του περιβάλλοντος
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει τελικά στο δέρμα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην παράγεται βιταμίνη D.
4. Η ηλικία
Μετά την ηλικία των 70, μειώνεται η ικανότητα παραγωγής της βιταμίνης D στο δέρμα κατά 30%. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει οι επιστημονικές μελέτες.
5. Διατροφικοί λόγοι
Σε αντίθεση με τη βόρεια Ευρώπη, στις μεσογειακές χώρες δεν καταναλώνονται λιπαρές τροφές που περιέχουν βιταμίνη D. Το κύριο λίπος της διατροφής είναι το ελαιόλαδο, που όμως δεν περιέχει την πολύτιμη αυτή βιταμίνη.
Πώς αντιμετωπίζουμε την έλλειψη βιταμίνης D
Παραμονή στον ήλιο για 15-20 λεπτά έχοντας το πρόσωπο και τα χέρια εκτεθειμένα. Πάντα να χρησιμοποιείτε καπέλο και να αποφεύγετε τις επικίνδυνες ώρες 11.00-16.00. Προσοχή: Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του δέρματος, τόσο περισσότερο πρέπει να καθόμαστε στον ήλιο για την παραγωγή βιταμίνης D. Όμως, καθώς η ημέρα μικραίνει, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να περνάμε χρόνο κάτω από τον ήλιο. Εάν δεν καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη D, ούτε από τον ήλιο ούτε μέσω της διατροφής, οι ειδικοί συνιστούν τα συμπληρώματα διατροφής. Μια εξαιρετική επιλογή, είναι η βιταμίνη D της Lamberts®, ένα σκεύασμα κλινικά επιβεβαιωμένο. Η βιταμίνη D της Lamberts, παρουσιάζεται στη φυσική της μορφή D3 (cholecalciferol) που αποτελεί την πιο εύκολα απορροφήσιμη μορφή.
Βιταμίνη D: Δοσολογία
Το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης συστήνει 400-800 IU/ημέρα για τους ενήλικες κάτω των 50 ετών. Για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας συνιστά 800-1000 IU ημερησίως. Η North American Menopause Society συνιστά 700-800 IU ημερησίως για τις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας λόγω χαμηλής έκθεσης στον ήλιο. Τέλος, οι κατευθυντήριες γραμμές από την Εταιρεία Οστεοπόρωσης του Καναδά αναφέρουν 400 IU βιταμίνης D ημερησίως για άτομα ηλικίας έως 50 ετών και 800 IU ανά ημέρα για άτομα άνω των 50.
Κι όμως, η έλλειψη βιταμίνης D δεν αντιμετωπίζεται με ήλιο! Η έκθεσή μας σε αυτόν δεν διασφαλίζει τα επαρκή επίπεδά της στον οργανισμό μας.