/, Διατροφή, Υγεία/Βιταμίνες για ενισχυμένο ανοσοποιητικό: Οι 4 πιο σημαντικές!

Βιταμίνες για ενισχυμένο ανοσοποιητικό: Οι 4 πιο σημαντικές!

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υιοθέτηση μιας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής. Ποιες βιταμίνες για το ανοσοποιητικό, ειδικότερα, δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό μας μενού;

Ο επαρκής ύπνος, η τακτική άσκηση, η διαχείριση του καθημερινού στρες και η υγιεινή διατροφή αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη διατροφή μας, είναι καλό να περιλαμβάνει διάφορες βιταμίνες για το ανοσοποιητικό, μεταξύ των οποίων είναι και οι ακόλουθες:

  1. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τη συμβολή της στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας. Και αυτό, διότι μπορεί να αποτρέψει φλεγμονές στο σώμα μας εξαιτίας των τοξινών, να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων, αλλά και να επιταχύνει την υποχώρησή τους.

Επιπλέον, η τακτική πρόσληψη βιταμίνης C είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Το σώμα μας δεν παράγει από μόνο του τη βιταμίνη C και δεν την αποθηκεύει για μελλοντική χρήση.

Πολλά τρόφιμα περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C, με γνωστότερα τα εσπεριδοειδή.  Μπορούμε να καλύψουμε επίσης τις ανάγκες μας για τη βιταμίνη αυτή και από μια ποικιλία άλλων φρούτων και λαχανικών. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις πράσινες και τις κόκκινες πιπεριές, τα πορτοκάλια και το χυμό τους, το χυμό γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, τις φράουλες, το μαγειρεμένο μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

  1. ΒιταμίνηD

Ο ρόλος της βιταμίνης D στην υποστήριξη και διατήρηση της υγείας των οστών είναι ευρύτερα γνωστός.

Ωστόσο, νεότερες έρευνες συνδέουν τη βιταμίνη D και με την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, η ανάδειξη της σημασίας της βιταμίνης D στην ανοσολογική λειτουργία επιτευχθεί μετά την ανακάλυψη ότι σχεδόν όλα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος περιέχουν υποδοχείς βιταμίνης D. Οι επιδράσεις της βιταμίνης D στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι περίπλοκες. Το μόνο σίγουρο είναι πως η δράση της υποστηρίζει τόσο το ενδογενές/έμφυτο όσο και το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Στα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D ανήκουν ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, οι σαρδέλες και διάφορα άλλα προϊόντα (όπως το γάλα, ο χυμός πορτοκαλιού και τα δημητριακά).

  1. Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι μια από τις βιταμίνες που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή επαρκούς αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων, σημαντικών κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, μάλιστα, επηρεάζει αρνητικά την ανοσολογική μας απόκριση. Με αποτέλεσμα το σώμα μας να αγωνίζεται να αποκρούσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Οι ανάγκες μας σε βιταμίνη Β12 μπορούν να καλυφθούν από τρόφιμα, όπως τα παρακάτω:

-βόειο κρέας, γαλοπούλα

-οστρακοειδή

-λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, τόνος, πέστροφα, σαρδέλες)

-εμπλουτισμένα δημητριακά

-γαλακτοκομικά.

  1. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα μας στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επιπλέον, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά για την άμυνά μας.

Η βιταμίνη Ε συμμετέχει σε σχεδόν 200 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα μας και ενισχύει τη λειτουργία των Τ-λεμφοκυττάρων. Τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι υπεύθυνα για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των λοιμώξεων, καθώς και για τη ρύθμιση και τον συντονισμό των ανοσολογικών αποκρίσεων.

Για την πρόσληψη βιταμίνης Ε, καταναλώνουμε φυτικά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως οι σπόροι (π.χ. ηλιόσποροι), οι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, φιστίκια) και τα βούτυρά τους, το βρασμένο σπανάκι, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, το μάνγκο και οι ντομάτες.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Βιταμίνες για ενισχυμένο ανοσοποιητικό: Οι 4 πιο σημαντικές!»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας αφορούν στην ενότητα «Υγεία».

Βιταμίνες για ενισχυμένο ανοσοποιητικό

Βιταμίνες για ενισχυμένο ανοσοποιητικό: Οι 4 πιο σημαντικές!Βιταμίνες για ενισχυμένο ανοσοποιητικό: Οι 4 πιο σημαντικές!

2024-03-15T15:02:41+00:00 Μάρτιος 15, 2024|