///Σελήνιο 6+1 οφέλη για τον οργανισμό μας!

Σελήνιο 6+1 οφέλη για τον οργανισμό μας!

Πολλοί ίσως να μην γνωρίζουμε το σελήνιο, ωστόσο είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Ποια είναι αυτά και σε ποιες τροφές περιέχεται;   Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό μέταλλο, το οποίο προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες στον οργανισμό μας. Μεταξύ άλλων, συμβάλλει στον μεταβολισμό και στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ μας προστατεύει και από τις βλαβερές συνέπειες του οξειδωτικού στρες.Αναλυτικότερα:

1.Δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό

Αν ακολουθούμε έναν «έντονο» τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει ξενύχτια, κάπνισμα, αλκοόλ, αλλά και αυξημένο στρες, τότε ο αριθμός των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας αυξάνεται. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολα μπορούμε να «αντιμετωπίσουμε» τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει συνδεθεί κατά καιρούς με πολλές χρόνιες παθήσεις (διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις του νευρικού συστήματος κ.ά.), αλλά και με την πρόωρη γήρανση. Το σελήνιο, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνει τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα κύτταρα από πιθανές βλάβες εξαιτίας του οξειδωτικού στρες.

2.Ενισχύει την άμυνά μας

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σελήνιο υποστηρίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μάλιστα, φαίνεται πως τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου μπορούν να ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων που πάσχουν από κάποιες χρόνιες παθήσεις, αλλά και από πιο «απλές», όπως είναι η γρίπη.

3.Συμβάλλει στην πρόληψη της πνευματικής φθοράς

Το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί τόσο με την έναρξη όσο και με την εξέλιξη νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Ορισμένες μελέτες, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη αντιοξειδωτικών, είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων, βελτιώνει τη μνήμη σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

4.Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Ένα πλούσιο σε σελήνιο διαιτολόγιο προάγει την υγεία της καρδιάς, καθώς αντιμετωπίζει το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές στον οργανισμό, τα οποία, με τη σειρά τους, σχετίζονται με παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.

5.Είναι σημαντικό για την υγεία του θυρεοειδούς

Το σελήνιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, προστατεύοντάς τον από το οξειδωτικό στρες, συμβάλλοντας έτσι και στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

6.Ενδέχεται να συμβάλλει στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων

Σε μια ανασκόπηση σχετικών μελετών, το υψηλό επίπεδο σεληνίου στο αίμα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

+1.Βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος

Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια που προσβάλλει τους αγωγούς που μεταφέρουν αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες, με συμπτώματα όπως ο συριγμός, η δύσπνοια, το σφίξιμο στο στήθος και ο βήχας. Το άσθμα έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες και φλεγμονής στο σώμα. Το σελήνιο, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ωφελεί τους πάσχοντες από άσθμα, συμβάλλοντας στη μείωση των συμπτωμάτων της εν λόγω πάθησης.

Και… σε ποιες τροφές το βρίσκουμε;

Το σελήνιο περιέχεται σε δημητριακά ολικής άλεσης και σε ζωικά προϊόντα, παρά σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο είναι τα εξής: τα στρείδια, τα καρύδια Βραζιλίας, τα αυγά, οι σαρδέλες, οι ηλιόσποροι, το στήθος κοτόπουλου, τα μανιτάρια Shiitake, ο τόνος, το μαγειρεμένο καφέ ρύζι και το λευκό ψωμί.

Πηγές

https://www.healthline.com/nutrition/selenium-benefits

https://www.medicalnewstoday.com/articles/287842#possible_health_risks

Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό μέταλλο, το οποίο προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.

Σελήνιο 6+1 οφέλη για τον οργανισμό μας!Σελήνιο 6+1 οφέλη για τον οργανισμό μας!

2021-04-06T16:18:09+00:00 Ιούνιος 24, 2020|