Μπορεί και τις διακοπές μας να κάναμε και τις «μπαταρίες μας να γεμίσαμε», αλλά η επάνοδος στην απαιτητική καθημερινότητα μοιάζει… βουνό. Λόγω της ξαφνικής συναισθηματικής και πνευματικής κόπωσης η ανάγκη για βιταμίνες αυξάνεται. Η σωστή λήψη βιταμινών προλαμβάνει εξασθένιση και κόπωση του οργανισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται η υιοθέτηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τη λήψη των απαραίτητων βιταμινών, μας βοηθάει σταθούμε στα πόδια μας! Ποιες όμως είναι αυτές οι βιταμίνες που χρειαζόμαστε περισσότερο το φθινόπωρο;
Βιταμίνες & Σύμπλεγμα Βιταμινών Β
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, φυλλικό οξύ και Β12) θεωρούνται οι βιταμίνες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης. Ιδιαίτερα το παντοθενικό οξύ (Βιταμίνη Β5), εκτός από την αντιμετώπιση της κόπωσης, ενισχύει και τη φυσιολογική νοητική λειτουργία.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C θεωρείται η κατεξοχήν βιταμίνη που ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού. Ιδιαίτερα ενόψει του χειμώνα, κρίνεται απαραίτητη η λήψη της για τη θωράκιση του οργανισμού, προκειμένου να καταπολεμά αποτελεσματικά ιούς και βακτήρια.
Τα οφέλη της, όμως, δεν σταματούν εδώ. Η πρόσληψή της, μεταξύ άλλων, βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου, στη γρήγορη επούλωση των τραυμάτων και στην αποφυγή των μολύνσεων.
Οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης C είναι:
- Οι κόκκινες και οι κίτρινες πιπεριές,
- Ο μαϊντανός,
- Το θυμάρι,
- Το ακτινίδιο, , τα πορτοκάλια και τα λεμόνια,
- Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και άλλα.
Βιταμίνη D
Η έκθεση του σώματος στον ήλιο μειώνεται δραματικά το φθινόπωρο. Συνεπώς, μειώνεται και η παραγωγή της βιταμίνης D. Είναι σημαντική η πρόσληψή της μέσω συμπληρωμάτων διατροφής ώστε να μη δημιουργηθεί έλλειψη στον οργανισμό.
Η βιταμίνη D αποτελεί μία από τις πιο απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των οστών, αλλά και στην διατήρηση της φυσιολογικές κίνησης των αρθρώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρόφιμα περιέχουν περιορισμένες ποσότητες βιταμίνης D, καθώς ο οργανισμός μας την παράγει όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα μεταλλικό στοιχείο άκρως απαραίτητο για τον οργανισμό. Είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση πρωτεϊνών, την παραγωγή ορμονών αλλά και για τη γενικότερη ευεξία. Έχει αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.
Πλούσιες σε ψευδάργυρο τροφές είναι το βοδινό κρέας, τα οστρακοειδή, το σκουρόχρωμο κρέας που συναντάμε στο κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.
Βιταμίνες και Μέταλλα
Μαγνήσιο
Η ανεπάρκεια σε Μαγνήσιο συνδέεται άμεσα με αυξημένη ευερεθιστότητα του νευρικού συστήματος, όπως οι μυϊκές συσπάσεις και κράμπες, με την εμφάνιση ταχυκαρδίας και γενικευμένης αδυναμίας.
Λαμβάνοντας το σημαντικό αυτό μέταλλο, μειώνεται όχι μόνο το αίσθημα της κόπωσης και της κούρασης. Επίσης, αυξάνεται η διάθεση, καθώς συμβάλλει και στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι:
- αμύγδαλα, ψημένα, 30 γραμμάρια: 80 mg
- σπανάκι, βρασμένο, 1/2 φλιτζάνι: 78 mg
- κάσιους, ψημένα, 30 γραμμάρια: 74 mg
- φιστίκια, καβουρδισμένα, 1/4 φλιτζανιού: 63 mg
- γάλα σόγιας, 1 φλιτζάνι: 61 mg
- μαύρα φασόλια, μαγειρεμένα, 1/2 φλιτζάνι: 60 mg
ΠΗΓΕΣ
https://patient.info/health/cough-leaflet/features/how-to-get-vitamin-ready-for-winter
https://www.webmd.com/healthy-aging/over-50-nutrition-17/vitamin-essentials-as-we-age
Κι όμως, η έλλειψη βιταμίνης D δεν αντιμετωπίζεται με ήλιο! Η έκθεσή μας σε αυτόν δεν διασφαλίζει τα επαρκή επίπεδά της στον οργανισμό μας.