/, Υγεία, Ψυχολογία/10+1 συμβουλές για χαλάρωση

10+1 συμβουλές για χαλάρωση

Οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αφιερώνουμε λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα για να χαλαρώνουμε, προκειμένου να αποφορτιζόμαστε και να νιώθουμε ευεξία. Κι όμως, η ουσιαστική χαλάρωση είναι δυνατό να επιτευχθεί κυρίως εάν καταφέρουμε να την κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας, εντάσσοντάς την στον τρόπο ζωής μας. Μπορούμε, λοιπόν, να υιοθετήσουμε ορισμένες υγιεινές συνήθειες, οι οποίες θα συντελέσουν στη χαλάρωσή μας, είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο:

1. Αναπνέουμε. Οι αναπνοές αποτελούν μία από τις απλούστερες μεθόδους χαλάρωσης και μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά την πίεση του σώματος και του μυαλού μας οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Καθόμαστε ή ξαπλώνουμε σε ένα ήσυχο μέρος, ιδανικά στο σπίτι μας, και βάζουμε το ένα χέρι στην κοιλιά μας. Εισπνέουμε, μετρώντας αργά ως το τρία, και στη συνέχεια εκπνέουμε με τον ίδιο ρυθμό. Νιώθουμε την κοιλιά μας καθώς αναπνέουμε. Επαναλαμβάνουμε πέντε φορές, ή όσες χρειαστεί, μέχρι να νιώσουμε πιο ήρεμοι.

2. Απελευθερώνουμε τη σωματική ένταση. Όταν είμαστε αγχωμένοι, συχνά βιώνουμε και σωματική ένταση. Η απελευθέρωσή της είναι σημαντική, προκειμένου να επιτύχουμε τη χαλάρωση που επιθυμούμε. Ξαπλώνουμε σε μια μαλακή επιφάνεια, όπως το κρεβάτι μας ή ένα στρώμα γυμναστικής, κάνουμε ασκήσεις στρέτσινγκ σε ένα μέρος του σώματός μας κάθε φορά και, στη συνέχεια, επαναφέρουμε αργά τους μυς μας.  

3. Καταγράφουμε τις σκέψεις μας. Όταν είμαστε πιεσμένοι, είναι πιθανό να λειτουργήσει αγχολυτικά η καταγραφή των συναισθημάτων μας τη δεδομένη στιγμή. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε ένα σημειωματάριο, συμβατικό ή και ψηφιακό.  

4. Αναγνωρίζουμε τα θετικά στη ζωή μας. Οι ειδικοί λένε πως, όταν αγχωνόμαστε, έχουμε την τάση να εστιάζουμε στα αρνητικά σημεία της ζωής μας, παρά στα θετικά. Η αναγνώριση των θετικών και όμορφων γεγονότων της ζωής μας μπορεί, ωστόσο, να μας γεμίσει ευγνωμοσύνη και να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε. Προσπαθούμε, λοιπόν, να σκεφτόμαστε τρία καλά πράγματα που συνέβησαν στο τέλος κάθε ημέρας και να τα σημειώνουμε, ακόμα κι αν είναι φαινομενικά ασήμαντα. 

5. Οπτικοποιούμε την ηρεμία μας. Απομονωνόμαστε κάπου ήσυχα και αρχίζουμε να ονειρευόμαστε ένα μέρος, στο οποίο θα νιώθουμε πιο ήρεμοι∙ με άλλα λόγια, ονειρευόμαστε το δικό μας “happy place”. Κλείνουμε τα μάτια και φανταζόμαστε όλες τις λεπτομέρειες που συνδέονται με αυτό το μέρος: όσα υπάρχουν εκεί, τους ήχους, τις μυρωδιές. Όσο περισσότερο «μπαίνουμε» στην οπτικοποίησή μας, τόσο περισσότερο θα χαλαρώνουμε. 

6. «Συνδεόμαστε» με τη φύση. Όταν νιώθουμε άγχος, ένας σύντομος περίπατος στο κοντινότερο πάρκο ή, αν είναι εφικτό, μια εκδρομή στην εξοχή, είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Ακόμα και λίγα λεπτά μέσα στη φύση είναι αρκετά για να ηρεμήσουμε.  

7. Φροντίζουμε για καλό ύπνο. Ο βαθύς ύπνος μάς ξεκουράζει και μας χαλαρώνει. Για να τον εξασφαλίσουμε, διαμορφώνουμε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιό μας, με χαμηλό φωτισμό, μέτρια θερμοκρασία και ησυχία. Φοράμε άνετες πιτζάμες, από ουδέτερο ύφασμα που δεν θα ερεθίζει το δέρμα, και απενεργοποιούμε κάθε είδους οθόνες. Επιλέγουμε να κάνουμε πριν ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο. Εξίσου σημαντικό είναι να πηγαίνουμε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα.  

8. Ενυδατωνόμαστε. Η αφυδάτωση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο μας, και άρα στη χαλάρωσή μας, καθώς είναι πιθανό να στεγνώσει τις ρινικές οδούς και να οδηγήσει σε ροχαλητό, είτε και να προκαλέσει κράμπες στα πόδια. Πίνουμε, λοιπόν, άφθονο νερό, σκέτο ή σε συνδυασμό με βότανα. Ενδεικτικά, ένα βότανο το οποίο φημίζεται για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες είναι η βαλεριάνα, η οποία χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτόν από την αρχαιότητα. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αποκοιμηθεί, να παραμείνει κοιμισμένο και να επιτύχει ύπνο υψηλής ποιότητας. 

9. Αντίστοιχα, μειώνουμε την καφεΐνη. Η καφεΐνη μάς κρατά σε εγρήγορση. Επομένως, όταν η ανάγκη μας για χαλάρωση είναι μεγάλη, είναι καλό να την αποφεύγουμε. Επιπλέον, δεν πίνουμε ούτε καφεϊνούχα ροφήματα πριν την κατάκλιση, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε χαλαροί και κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

10. Καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο. Παρόλο που το αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου μας και, με τον τρόπο αυτό, φαίνεται πως, τελικά, δεν αποτελεί μια χαλαρωτική συνήθεια. 

11. Επιλέγουμε μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι γνωστό πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας, παρέχοντάς μας όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία συμμετέχουν με ποικίλους τρόπους στις χημικές διεργασίες του οργανισμού μας. Είναι πιθανό, εξάλλου, η έλλειψη ορισμένων τέτοιων συστατικών να επηρεάζει, ως έναν βαθμό, τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος ή την έκκριση ορμονών και, κατ’ επέκταση, την επιθυμία μας να χαλαρώσουμε. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το μαγνήσιο είναι μερικά από τα αναγκαία για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά.Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις που εκτελούνται στο ανθρώπινο σώμα. Μεταξύ πολλών άλλων, συμβάλλει σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών. Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το αβοκάντο, ο σολομός και η μαύρη σοκολάτα.Από την άλλη, οι βιταμίνες Β συμβάλλουν στην υγιή εγκεφαλική λειτουργία, τη σωστή λειτουργία των νεύρων και την παραγωγή ορμονών. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β είναι το γάλα, τα αυγά, το κοτόπουλο, ο τόνος, ο σολομός και τα στρείδια. Επίσης, τα σκούρα πράσινα λαχανικά, το αβοκάντο, οι πατάτες, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, αλλά και οι ξηροί καρποί.

Πηγές:

https://www.healthline.com/health/stress/how-to-relax

https://www.healthline.com/health/how-to-stop-feeling-tired#Food-Fix:-Foods-to-Beat-Fatigue

https://www.healthline.com/nutrition/valerian-root

https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-magnesium-benefits

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vitamin-b-complex#_noHeaderPrefixedContent

Μπορούμε, λοιπόν, να υιοθετήσουμε ορισμένες υγιεινές συνήθειες, οι οποίες θα συντελέσουν στη χαλάρωσή μας, είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο.

10+1 συμβουλές για χαλάρωση10+1 συμβουλές για χαλάρωση

2021-04-06T16:11:34+00:00 Μάρτιος 31, 2021|