/, Υγεία, Ψυχολογία/Κρίση άγχους & η αντιμετώπισή της

Κρίση άγχους & η αντιμετώπισή της

Κρίση άγχους, μία κατάσταση που όλο και περισσότεροι βιώνουμε, λόγω της γρήγορης και απαιτητικής καθημερινότητας που ζούμε. Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, επηρεάζοντας την ψυχική και συναισθηματική μας ευεξία. Εντοπίζοντας τα σημάδια μιας κρίσης άγχους μπορούμε να συμβάλλουμε στη διαχείριση και την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αυτά είναι τα συμπτώματα της κρίσης άγχους Ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν μια κρίση άγχους, είναι τα παρακάτω:

1. Έντονος φόβος ή ανησυχία

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους, μπορεί να δημιουργηθεί μια έντονη και ανεξέλεγκτη αίσθηση φόβου ή ανησυχίας δυσανάλογη με την κατάσταση.

2. Διάφορα σωματικά συμπτώματα

Η κρίση άγχους μπορεί να εκδηλωθεί με σωματικά συμπτώματα. Μερικά από αυτά είναι: γρήγορος καρδιακός παλμός, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, ζάλη, τρέμουλο, εφίδρωση, ναυτία ή δυσφορία στο στομάχι, πονοκέφαλοι και μυϊκή ένταση. Αυτά τα σωματικά συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να εκληφθούν λανθασμένα με καρδιακή προσβολή ή άλλες ιατρικές καταστάσεις.

3. Δυσκολία χαλάρωσης

Το άτομο που βιώνει κρίση άγχους, ενδέχεται να νιώσει δυσκολία συγκέντρωσης, αδυναμία χαλάρωσης, αίσθηση επικείμενης καταστροφής ή αίσθημα απομάκρυνσης από την πραγματικότητα. Μπορεί επίσης να υπάρχει υπερβολική ανησυχία για το μέλλον ή παράλογοι φόβοι.

4. Διαταραχή της λειτουργικότητας

Οι κρίσεις άγχους μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ικανότητά για μια λειτουργική καθημερινότητα. Μπορεί να επηρεάσει την εργασία, τις σχέσεις και τη γενική ευημερία

5. Οξεία εμφάνιση, ποικίλη διάρκεια και ένταση της συμπτωματολογίας

Μια κρίση άγχους συνήθως περιλαμβάνει μια ξαφνική εμφάνιση συμπτωμάτων και μπορεί να διαρκέσει για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει, αλλά είναι συχνά σοβαρά και εξουθενωτικά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Συνήθειες & τεχνικές που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του άγχους.

Η τακτική άσκηση, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ο επαρκής ύπνος και οι τεχνικές μείωσης του στρες, όπως η επίγνωση και ο διαλογισμός, έχουν αποδειχθεί ότι έχουν θετικά αποτελέσματα στα επίπεδα άγχους.

Ο ρόλος του μαγνησίου στην αντιμετώπιση του άγχους

Από κει και πέρα, ένας πολύτιμος σύμμαχός σας στην αντιμετώπιση της κρίσης άγχους είναι και το μαγνήσιο. Πρόκειται για ένα απαραίτητο μέταλλο που παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των νεύρων, της μυϊκής χαλάρωσης και της ρύθμισης των ορμονών του στρες. Συμμετέχει σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό. Μεταξύ άλλων:

  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του χρόνιου στρες

Το χρόνιο στρες είναι συχνά ένας παράγοντας που συμβάλλει στις αγχώδεις διαταραχές και η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στην τροποποίηση της απόκρισης σε αυτό.

  • Ηρεμεί το νευρικό σύστημα

Το μαγνήσιο πιστεύεται ότι προάγει τη χαλάρωση αλληλεπιδρώντας με τα συστήματα νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη ρύθμιση του στρες, όπως το GABA (γάμα-αμινοβουτυρικό οξύ). Το GABA είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής που βοηθά στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.

  • Οδηγεί σε μυϊκή χαλάρωση

Το άγχος εκδηλώνεται συχνά σωματικά, οδηγώντας σε μυϊκή ένταση και δυσφορία. Το μαγνήσιο έχει μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης που σχετίζεται με το άγχος. Με την προώθηση της μυϊκής χαλάρωσης, το μαγνήσιο μπορεί να συμβάλει σε μια συνολική αίσθηση ηρεμίας και ευκολίας.

  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Το άγχος και οι διαταραχές ύπνου συχνά πάνε χέρι-χέρι. Οι διαταραχές ύπνου είναι συχνές σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές. Το μαγνήσιο έχει μια ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ο καλύτερος ύπνος μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα άγχους, ενώ η στέρηση ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα άγχους. Ο ξεκούραστος ύπνος είναι σημαντικός για τη συνολική ψυχική ευεξία και μπορεί έμμεσα να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους.

Αντιμετωπίζετε κρίση άγχους; Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας!

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εμπειρία του καθενός από το άγχος είναι μοναδική και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εάν δεν είστε βέβαιοι για το εάν αντιμετωπίζετε μια κρίση άγχους ή έχετε ανησυχίες για την ψυχική σας υγεία, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Εκείνος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα, δίνοντάς σας μία ακριβή διάγνωση και προτείνοντας τις κατάλληλες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Κρίση άγχους & η αντιμετώπισή της»; Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας αφορούν στην ενότητα «Υγεία».

Εντοπίζοντας τα σημάδια μιας κρίσης άγχους μπορούμε να συμβάλλουμε στη διαχείριση και την αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Κρίση άγχους & η αντιμετώπισή τηςΚρίση άγχους & η αντιμετώπισή της

2023-06-19T10:51:32+00:00 Ιούνιος 19, 2023|