/, Διατροφή, Υγεία/Σε τι βοηθούν τα προβιοτικά το καλοκαίρι;

Σε τι βοηθούν τα προβιοτικά το καλοκαίρι;

Σε τι βοηθούν τα προβιοτικά τους καλοκαιρινούς μήνες; Για να μπορούμε να απολαμβάνουμε το καλοκαίρι μακριά από ασθένειες και αδιαθεσίες, είναι σημαντικό να φροντίζουμε ακόμα περισσότερο την υγεία και την ευεξία μας. Βασικός σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια είναι τα προβιοτικά, τα οποία μπορούν να μας ωφελήσουν με πολλούς τρόπους.

Τα προβιοτικά είναι «τα καλά βακτήρια» του οργανισμού μας

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που παρέχουν οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Συχνά αναφέρονται ως «καλά ή φιλικά βακτήρια», καθώς συμβάλλουν στην αποκατάσταση του εντερικού μικροβιώματος. Έτσι, προάγουν την υγεία και την ευεξία του οργανισμού μας.

6+1 ωφέλιμες ιδιότητες των προβιοτικών το καλοκαίρι!

Πώς όμως και σε τι βοηθούν τα προβιοτικά το καλοκαίρι; Μεταξύ άλλων:

  1. Συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου

Η καλή λειτουργία του εντέρου αποτελεί την top-of-mind απάντηση στο ερώτημα «σε τι βοηθούν τα προβιοτικά». Τα ταξίδια συχνά διαταράσσουν τις διατροφικές μας συνήθειες. Αυτές οι διατροφικές αλλαγές μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή φούσκωμα. Τα προβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

  1. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Το να βρίσκεστε σε νέα περιβάλλοντα, σας εκθέτει σε διαφορετικά παθογόνα και το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να χρειάζεται κάποια επιπλέον υποστήριξη για την καταπολέμηση πιθανών λοιμώξεων. Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης και ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα.

  1. Συμβάλλουν στην μείωση της πιθανότητας νοσημάτων λόγω της αλλοίωσης των τροφίμων από τη ζέστη

Οι ζεστές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να οδηγήσουν σε αλλοίωση των τροφίμων και τροφιμογενή νοσήματα. Σε τι βοηθούν τα προβιοτικά εδώ; Συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου και της σοβαρότητας των γαστρεντερικών συμπτωμάτων που προκαλούνται από μολυσμένα τρόφιμα και νερό, τα οποία είναι πιο διαδεδομένα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών ταξιδιών.

  1. Συμβάλλουν στην ενυδάτωση και αποκατάσταση ηλεκτρολυτών

Ο ζεστός καιρός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, ειδικά εάν ασχολείστε με υπαίθριες δραστηριότητες. Ορισμένα προβιοτικά, όπως ο Lactobacillus acidophilus, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών, καθώς αυξάνουν την εντερική τους απορρόφηση. Μέσω αυτής, διατηρείται η απαιτούμενη ενυδάτωση του οργανισμού.

  1. Συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος

Οι καλοκαιρινές διακοπές συχνά περιλαμβάνουν έκθεση στον ήλιο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα όπως τα ηλιακά εγκαύματα και οι φωτοδερματοπάθειες. Ορισμένα προβιοτικά έχουν μελετηθεί για τα πιθανά οφέλη τους στην διατήρηση της υγείας του δέρματος, μέσω μείωσης της βαρύτητας της φλεγμονής του δέρματος.

  1. Βελτιώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Ένα υγιές έντερο με ισορροπημένο μικροβίωμα απορροφά βέλτιστα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.

+1. Σε τι ακόμα βοηθούν τα προβιοτικά; Μειώνουν το στρες!

Η αναπόφευκτη μετακίνηση που συνοδεύει τα ταξίδια αυξάνει τα επίπεδα στρες του οργανισμού  και μέσω αυτών επηρεάζεται η υγεία του εντέρου. Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, που αποτελεί την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Προάγοντας ένα υγιές έντερο, τα προβιοτικά μπορεί έμμεσα να συμβάλλουν στη μείωση του στρες.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Σε τι βοηθούν τα προβιοτικά το καλοκαίρι;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας αφορούν στην ενότητα «Υγεία»

Σε τι βοηθούν τα προβιοτικά το καλοκαίρι;

Σε τι βοηθούν τα προβιοτικά το καλοκαίρι;Σε τι βοηθούν τα προβιοτικά το καλοκαίρι;

2023-10-25T15:23:36+00:00 Αύγουστος 21, 2023|