///Αντιμέτωποι με την κόπωση: Κι όμως μπορούμε να νικήσουμε!

Αντιμέτωποι με την κόπωση: Κι όμως μπορούμε να νικήσουμε!

Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μας, κατά τις οποίες νιώθουμε καταβεβλημένοι και ανήμποροι να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινής μας ζωής. Τι σημαίνει, όμως, όταν αυτή η αίσθηση αυτή γίνεται… μόνιμη; Και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

 Η περιστασιακή κόπωση, λόγω των υποχρεώσεών μας, θεωρείται φυσιολογική και αναμενόμενη και μπορεί να αντιμετωπιστεί με λίγες ώρες επιπλέον ξεκούρασης και ύπνου. Ωστόσο, όταν το αίσθημα κόπωσης διαρκεί περισσότερο, ή όταν επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι κρίσιμο να ελέγξουμε πού οφείλεται και να λάβουμε τα μέτρα μας!

Αιτίες κόπωσης

Οι πιθανές αιτίες για την κόπωση μπορεί να σχετίζονται:

-Με τον τρόπο ζωής

Κόπωση μπορεί να προκύψει εάν ο τρόπος που ζούμε χαρακτηρίζεται μάλλον «ανθυγιεινός». Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανότερο να νιώθουμε κουρασμένοι εάν έχουμε παραμελήσει τη φυσική μας κατάσταση, «αποκλείοντας» την άσκηση από την καθημερινότητά μας, και εάν η διατροφή μας περιλαμβάνει κατά κόρον «γρήγορο» φαγητό, φτωχό σε θρεπτικά συστατικά.Επιπλέον, αισθητά επιβαρυντικός παράγοντας είναι και το στρες, εξαιτίας του οποίου δεν απολαμβάνουμε επαρκή και ποιοτικό ύπνο. Επίσης, η υπερκατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ, η λήψη φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά, επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της ενέργειάς μας.

-Με προβλήματα υγείας

Με το διαρκές αίσθημα κόπωσης συνδέονται και αρκετές παθήσεις, όπως είναι η γρίπη, το κρυολόγημα, η αναιμία, ο υπο/υπερ-θυρεοειδισμός, η αρθρίτιδα αλλά και γενικότερα το εξασθενημένο ανοσοποιητικό μας. Παρόμοιες επιπτώσεις στις σωματικές μας αντοχές μπορεί να έχουν, μεταξύ άλλων, και οι διαταραχές του ύπνου, οι διατροφικές διαταραχές, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ο καρκίνος.

-Με ζητήματα ψυχικής υγείας

Οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη, η εποχική συναισθηματική διαταραχή και άλλες παρόμοιες ασθένειες, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διαρκές αίσθημα κόπωσης.

Τρόποι αντιμετώπισης

Εάν επιθυμούμε να «ανακάμψουμε», είναι καλό να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:

-Να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Εφόσον η κόπωση επιμένει, και με δεδομένο ότι είναι πολύ πιθανό να συνυπάρχει υποκείμενο νόσημα, θεωρείται σημαντικό να επισκεφθούμε τον γιατρό μας και, με την καθοδήγησή του, να κάνουμε το απαραίτητο τσεκ-απ και να βρούμε την ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

-Να αναζητήσουμε ψυχολογική υποστήριξη.

Σε περίπτωση που δεν υφίσταται παθολογική αιτία, αλλά παρ’ όλα αυτά το αίσθημα κόπωσης επιμένει, καλό θα ήταν να ζητούσαμε τη συμβουλή από κάποιον ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας.

-Να υιοθετήσουμε ένα υγιεινό διαιτολόγιο.

Στην περίπτωση που έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο το αίσθημα κόπωσης να οφείλεται σε πρόβλημα υγείας, οφείλουμε να αναπροσαρμόσουμε το καθημερινό μας διαιτολόγιο, επιλέγοντας τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειάς μας και καταπολεμούν την κούραση. Ενδεικτικές οι παρακάτω:

-Οι μπανάνες: Περιέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, ειδικά τη Β6, και μαγνήσιο, τα οποία δίνουν ενέργεια.

-Τα μήλα: Επίσης μας παρέχουν βιταμίνες Β, συμβάλλοντας έτσι στην παραγωγή ενέργειας.

-Οι ανάλατοι ξηροί καρποί: Συγκαταλέγονται στις απαραίτητες για την τόνωση του οργανισμού τροφές. Τα καρύδια αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς περιέχουν σε υψηλό ποσοστό Ω-3 λιπαρά οξέα.

-Τα αυγά: Περιέχουν μεγάλης αξίας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδανικό τρόφιμο για ενέργεια και τόνωση.

-Οι άπαχες πρωτεΐνες (κοτόπουλο, στήθος γαλοπούλας, τόνος, σολομός κ.λπ.): Είναι απαραίτητες για να διατηρήσει, ή και να αναπληρώσει, τη μυϊκή μάζα του ένας οργανισμός και, με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουν στην τόνωσή του.

-Να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας

Βεβαίως, η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου και θρεπτικού διαιτολογίου είναι καλό να συνδυάζεται και με άλλες… παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως:

-Θα πρέπει να διαχειριζόμαστε το καθημερινό στρες, δοκιμάζοντας τεχνικές που μάς ταιριάζουν ή εντάσσοντας στο πρόγραμμά μας χαλαρωτικές συνήθειες, όπως η γιόγκα, και σίγουρα απέχοντας από αλκοόλ και κάπνισμα.

-Θα πρέπει να κοιμόμαστε επαρκώς. Εάν έχουμε δυσκολία, δοκιμάζουμε ένα ζεστό μπάνιο ή ένα ρόφημα, όπως το χαμομήλι, και διαμορφώνουμε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο. Εναλλακτικά, αναζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

-Θα πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα την άσκηση, η οποία είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει και τα επίπεδα των αντοχών μας, αλλά θα βελτιώσει και την ποιότητα του ύπνου και τη διάθεσή μας συνολικότερα. Η αερόβια άσκηση 150 λεπτών την εβδομάδα, ακόμη και ήπιας μορφής, μπορεί να κάνει την αλλαγή!

 

Πηγές

https://www.nhs.uk/conditions/chronic-fatigue-syndrome-cfs/

https://www.healthline.com/health/fatigue

https://www.mayoclinic.org/symptoms/fatigue/basics/causes/sym-20050894

Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό μέταλλο, το οποίο προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.

Αντιμέτωποι με την κόπωση: Κι όμως μπορούμε να νικήσουμε!Αντιμέτωποι με την κόπωση: Κι όμως μπορούμε να νικήσουμε!

2021-04-06T16:16:26+00:00 Ιούνιος 28, 2020|