/, Διατροφή, Υγεία/Ginkgo biloba και οι ιδιότητές του

Ginkgo biloba και οι ιδιότητές του

Ginkgo biloba ιδιότητες, Ginkgo biloba επίδραση, Ginkgo biloba οφέλη. Όπως κι αν κάνετε την αναζήτησή σας για το κινεζικό δέντρο, θα λάβετε δεκάδες αποτελέσματα για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Πράγματι οι ιδιότητες του Ginkgo biloba είναι τόσες που χρησιμοποιείται ανελλιπώς από την κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες. Πριν να αναλύσουμε όμως το πού βρίσκουν εφαρμογή οι ιδιότητες του Ginkgo biloba, ας εξετάσουμε περί τίνος πρόκειται.

Τι είναι το Ginkgo biloba (γκίγκο)

Πρόκειται για ένα εγγενές δέντρο από την ανατολή, το οποίο καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για ποικίλες χρήσεις. Αναφέρεται συχνά ως ‘ζωντανό απολίθωμα’ καθώς είναι ο τελευταίος επιζών μιας αρχαίας τάξης φυτών. Αναμφίβολα είναι από τα αρχαιότερα είδη που έχουν επιβιώσει στον πλανήτη, καθώς μπορεί να ζήσει μέχρι 1000 χρόνια. Το δε ύψος του, μπορεί να ξεπεράσει τα 35 μέτρα! Η σύγχρονη έρευνα ενδιαφέρεται κυρίως για το εκχύλισμα ginkgo που παρασκευάζεται από τα φύλλα του. Πρόκειται δε για το δημοφιλέστερο χρησιμοποιούμενο βότανο σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική.

Τι το κάνει τόσο δημοφιλές και περιζήτητο; Ας δούμε αναλυτικότερα τις ιδιότητές του!

Ginkgo biloba ιδιότητες: #1 – Ενίσχυση της μνήμης

Μια από τις top ιδιότητες του Ginkgo biloba είναι ότι βοηθά σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Ενισχύοντας τη ροή του αίματος, παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποδοτική σκέψη και τα εγκεφαλικά αντανακλαστικά. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει τόσο τα ηλικιωμένα άτομα όσο και τις νεαρές ηλικίες. Στους μεν υπερήλικες στηρίζει την εύρυθμη γνωστική λειτουργία και διευκολύνει την ανάκληση πρόσφατων γεγονότων. Στις μικρότερες ηλικίες δε, περιορίζει τη διάσπαση προσοχής και ευνοεί τη συγκέντρωση.

Ginkgo biloba ιδιότητες: #2 – Ασπίδα για την καρδία και τον εγκέφαλο

Μια φλεγμονή στην καρδιά ή τον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία. Χρόνιες πειραματικές έρευνες αποδεικνύουν ότι το Ginkgo Biloba συμβάλλει τα μέγιστα στον περιορισμό τέτοιου είδους φλεγμονών.

Ginkgo biloba ιδιότητες: #3 – Αντιοξειδωτική δράση

Το Ginkgo περιέχει μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών και τερπενοειδών, που είναι ενώσεις γνωστές για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες μέσα στο σώμα μας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι παράγωγα που προκαλούν ζημιά αν βρεθούν με μεγάλη συγκέντρωση στον οργανισμό.

Ginkgo biloba ιδιότητες: #4 – Περιορισμός ψυχιατρικών διαταραχών

Το Ginkgo έχει την ικανότητά να μειώνει το άγχος, το στρες και λοιπά συμπτώματα σχετικά με το Αλτσχάιμερ. Επιπλέον δρα κατά της άνοιας, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προλαμβάνοντας αγγειακές δυσλειτουργίες.

Ginkgo biloba ιδιότητες: #5 – Κυκλοφορία αίματος

Η ενίσχυση της ροής αίματος έχει ευεργετικές επιδράσεις στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, περιορίζεται ακόμα ο κίνδυνος καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ginkgo biloba ιδιότητες: #6 – Αντικαταθλιπτικό

Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το Ginkgo μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.  Αυτές, ενισχύουν  την ικανότητα του σώματος να αντεπεξέρχεται όταν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες είναι υψηλά.

Ginkgo biloba ιδιότητες: #7 – Υγεία των ματιών & καλύτερη όραση

Από σχετικές έρευνες προκύπτει ότι το ginkgo βελτιώνει την όραση και συμβάλλει στην υγεία των ματιών. Αυτό οφείλεται ως επί το πλείστον στην ενίσχυση της ροής αίματος στα αγγεία των ματιών.

Ginkgo biloba ιδιότητες: #8 – Αντιμετώπιση Πονοκεφάλου

Το Ginkgo έχει χρησιμοποιηθεί για τη καταπολέμηση του πονοκέφαλου  και της ημικρανίας.  Είτε περιορίζοντας το άγχος, είτε συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, προσφέρει σημαντική ανακούφιση.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «Ginkgo biloba και οι ιδιότητές του»; Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα κείμενα για την υγεία σας εδώ.

Παραπομπές:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/ginkgo-biloba-benefits
  2. https://www.mountsinai.org/health-library/herb/ginkgo-biloba
  3. https://www.healthline.com/nutrition/ginkgo-biloba-benefits
  4. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-ginkgo/art-20362032
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9168192/
  6. https://www.hindawi.com/journals/tswj/2022/4806889
  7. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cns.13095
  8. https://www.nature.com/articles/s41598-023-30908-1
  9. https://www.aseanjournalofpsychiatry.org/articles/ginko-biloba-leaves-extract-for-the-treatment-of-anxiety-stress-depression-88994.html

Πηγές:

  1. https://www.nccih.nih.gov/health/ginkgo
  2. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-ginkgo/art-20362032
  3. https://www.healthline.com/nutrition/ginkgo-biloba-benefits
  4. https://www.verywellmind.com/ginkgo-what-should-you-know-about-it-88329
  5. https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/everything-you-need-to-know-about-ginkgo-biloba/
  6. https://www.mountsinai.org/health-library/herb/ginkgo-biloba
  7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/263105
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9168192/
  9. https://www.hindawi.com/journals/tswj/2022/4806889/
  10. https://bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2318-10-14
  11. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cns.13095
  12. https://www.nature.com/articles/s41598-023-30908-1
  13. https://www.aseanjournalofpsychiatry.org/articles/ginko-biloba-leaves-extract-for-the-treatment-of-anxiety-stress-depression-88994.html

Μια από τις top ιδιότητες του Ginkgo biloba είναι ότι βοηθά σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Ginkgo biloba και οι ιδιότητές τουGinkgo biloba και οι ιδιότητές του

2023-05-30T14:41:02+00:00 Μάιος 29, 2023|