/, Διατροφή, Υγεία/Βιταμίνες για ενέργεια

Βιταμίνες για ενέργεια

Βιταμίνες, μέταλλα και μικροθρεπτικά συστατικά για ενέργεια, τόνωση & καλή διάθεση!

Συχνά, η έντονη καθημερινότητα οδηγεί σε σωματική και ψυχολογική κόπωση, μειώνει τα επίπεδα της ενέργειας στον οργανισμό και νιώθουμε εξάντληση.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική ευεξία. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της φυσικής και ψυχικής υγείας.

Δείτε πώς οι βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, μπορούν να συμβάλλουν στη τόνωση του οργανισμού μας:

  1. Βιταμίνες συμπλέγματος Β : οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητες σχεδόν για κάθε μεταβολική αντίδραση του οργανισμού. Ιδιαίτερα οι βιταμίνες Β2,Β3,Β5,Β6,Β12   συμβάλουν στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας και στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης. Η βιταμίνη Β5 συμπληρωματικά συμβάλλει και στη φυσιολογική νοητική επίδοση, η οποία επηρεάζεται συχνά σε περιόδους σωματικής και ψυχολογικής κόπωσης.
  2. Μαγνήσιο: Η επαρκής διατροφική πρόσληψη μαγνησίου είναι πολύ σημαντική για τον ανθρώπινο μεταβολισμό, καθώς το μαγνήσιο εμπλέκεται σε πάνω από 300 μεταβολικές αντιδράσεις συμβάλλοντας στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας. Η φυσιολογική παραγωγή κυτταρικής ενέργειας είναι προαπαιτούμενη τόσο για τη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, όσο και για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία.
  3. Αντιοξειδωτικά μικροθρεπτικά συστατικά. Καταστάσεις που προκαλούν χρόνια κόπωση, συνοδεύονται συχνά από οξειδωτικό στρες. Οι βιταμίνες C και E, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, είναι μερικά από τα συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
  4. Ταυρίνη: H ταυρίνη αποτελεί τελικό προϊόν του μεταβολισμού των θειούχων αμινοξέων με προσφάτως αναγνωρισθέντα ρόλο ως σημαντικό διατροφικό συστατικό καθώς συμμετέχει σε μια πληθώρα σημαντικών βιολογικών λειτουργιών (π.χ. η συμμετοχή της σε συστήματα αποτοξίνωσης) .
  5. Συνένζυμο Q10 (CoQ10) : Το συνένζυμο Q10 αποτελεί ουσία που βρίσκεται στα μιτοχόνδρια του συνόλου των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού και συμβάλλει στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας.
  6. Rhodiola Rosea και KoreanGinseng: Τα βότανα αυτά αποτελούν δύο από τα πλέον γνωστά   βότανα (adaptogen herbs). Οι δραστικές ουσίες των προσαρμοσιογόνων βοτάνων αλληλεπιδρούν με μόρια που εμπλέκονται στον μηχανισμό της αντίδρασης στο stress (stress response), βοηθώντας τον οργανισμό να προσαρμοστεί σε στρεσογόνες καταστάσεις. Τα βότανα, όταν λαμβάνονται μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, είναι πολύ σημαντικό να είναι τιτλοδοτημένα, διασφαλίζοντας με αυτόν το τρόπο τη λήψη συγκεκριμένης και αυστηρώς καθοριζόμενης συγκέντρωσης των δραστικών τους ουσιών (rosavins και ginsenosides αντίστοιχα).Στην περίπτωση που το καθημερινό μας διαιτολόγιο δεν καλύπτει τις ανάγκες μας στα παραπάνω συστατικά, έχουμε πάντοτε τη δυνατότητα να τα λάβουμε μέσω μιας ποιοτικής πολυβιταμίνης.  Ωστόσο, είναι πάντοτε σημαντικό να συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία υγείας πριν προβούμε σε αλλαγές στη διατροφή μας ή προσθέσουμε συμπληρώματα.Δεν πρέπει να ξεχνάμε τέλος, πως η καλή διατροφή είναι καλό να ενισχύεται με φυσική δραστηριότητα και καλό ύπνο, συμβάλλοντας σημαντικά στη συνολική ευεξία του οργανισμού.Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Βιταμίνες για ενέργεια»;

    Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας αφορούν στην ενότητα «Υγεία».

Βιταμίνες για ενέργεια

Βιταμίνες για ενέργειαΒιταμίνες για ενέργεια

2023-12-19T15:32:59+00:00 Δεκέμβριος 19, 2023|