/, Διατροφή, Υγεία/Εποχική αλλεργία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Εποχική αλλεργία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Οι εποχικές αλλεργίες προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά σε μία εξωτερική ουσία, όπως π.χ. η γύρη, η οποία συνήθως βρίσκεται σε αφθονία στην ατμόσφαιρα όταν ανθίζουν τα λουλούδια και τα δέντρα την άνοιξη. Όταν κανείς εμφανίσει μία τέτοια αλλεργία, το ανοσοποιητικό του, μέσω των αντισωμάτων που παράγει, αναγνωρίζει το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο ως βλαβερό, με αποτέλεσμα την πυροδότηση ερεθισμού στον ρινικό κόλπο ή στους αεραγωγούς. Γι’ αυτό τον λόγο, το όλο φαινόμενο είναι ευρύτερα γνωστό και ως «αλλεργική ρινίτιδα».

Παρόλο που οι εποχικές αλλεργίες είναι κοινές κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, είναι πιθανό να εμφανιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς πολλά φυτά αποβάλλουν τη γύρη τους σε διαφορετικές εποχές. Βάσει των παραγόντων που πυροδοτούν την αλλεργία του καθενός, είναι επίσης πιθανό κάποιος να εμφανίσει αλλεργική ρινίτιδα περισσότερες από μία φορά μέσα σε ένα χρόνο. Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα είναι η γύρη από τα δέντρα (εμφανίζεται συνήθως Μάρτιο και Απρίλιο), η γύρη από το γρασίδι (εμφανίζεται Ιούνιο και Ιούλιο), η αμβροσία (εμφανίζεται το φθινόπωρο) και η μούχλα (εμφανίζεται το φθινόπωρο). Πολλοί, ωστόσο, εμφανίζουν αλλεργία και στα ακάρεα της σκόνης και στο τρίχωμα της γάτας ή του σκύλου – αλλεργιογόνα, τα οποία δεν έχουν εποχικό περιορισμό.

Τα συμπτώματα Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας ποικίλλουν και μπορεί να είναι, από ελαφρά, μέχρι σοβαρά. Τα πιο κοινά είναι τα εξής: • Φτέρνισμα • Ρινική καταρροή • Βουλωμένη μύτη • Φαγούρα στα μάτια • Υγρά μάτια • Φαγούρα στη μύτη, στον λαιμό και στον ακουστικό πόρο • Συμφόρηση στα αυτιά

Λιγότερο κοινά συμπτώματα είναι: • Ο πονοκέφαλος • Η δύσπνοια • Το λαχάνιασμα • Ο βήχας

Κι ενώ ο καθένας μπορεί να εμφανίσει μία εποχική αλλεργία, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η παράλληλη ύπαρξη άσθματος κ.α.

Πρόληψη Παρόλο που η πρόληψη των εποχικών αλλεργιών είναι πάντα σχετική του τύπου της αλλεργίας και του αλλεργιογόνου που επηρεάζει τον καθένα, μερικά γενικά προληπτικά μέτρα είναι τα ακόλουθα:

– Αποφεύγουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, την έκθεση στο αλλεργιογόνο που μας πυροδοτεί την αλλεργία. Αν, για παράδειγμα, είμαστε αλλεργικοί στη γύρη από τα λουλούδια και τα δέντρα, φροντίζουμε να περιορίζουμε τις εξόδους μας κατά τις περιόδους έξαρσης, μένοντας μέσα με τα παράθυρα κλειστά. Επιπλέον, μια καλή λύση είναι και η χρήση μάσκας (με την οποία είμαστε πλέον εξοικειωμένοι, λόγω της πανδημίας) κατά τις εξόδους μας, ειδικά τις μέρες που έχει αέρα. – Κρατάμε ημερολόγιο, καταγράφοντας τι μας προκάλεσε αλλεργικά συμπτώματα και τι μπορεί να τα χειροτέρευσε. Σημειώνοντας τις δραστηριότητες και τις κινήσεις μας, μπορεί να βοηθηθούμε στην αναγνώριση των παραγόντων που πυροδοτούν την αλλεργία μας και να κινηθούμε ανάλογα.

Τρόποι αντιμετώπισης Μιλώντας για αντιμετώπιση των εποχικών αλλεργιών, εννοούμε κυρίως τη διατήρηση των συμπτωμάτων σε ύφεση, καθώς η έκθεση στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει συνήθως καλό καιρό και παντού υπάρχουν ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, είναι συχνά αναπόφευκτη. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να περάσει κανείς την περίοδο της αλλεργίας του όσο το δυνατόν πιο «ανώδυνα», χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία, όπως οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή κάποιο συνταγογραφούμενο ή μη σκεύασμα που θα προτείνει ο ειδικός.

Η συμβολή της κερσετίνης Η κερσετίνη αποτελεί ένα από τα πιο βιολογικώς δραστικά φλαβονοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Είναι γνωστή μεταξύ άλλων για τις αντιαλλεργικές τις ιδιότητες, την αντιική της δράση και την αναστολή της απελευθέρωσης ισταμίνης, μιας χημικής ουσίας που παράγεται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια κάποιας αλλεργικής αντίδρασης. Οι ιδιότητες της κερσετίνης συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, του βρογχικού άσθματος, κάποιων αναφυλακτικών αντιδράσεων κ.α.. Φυσικές πηγές της κερσετίνης αποτελούν τα μήλα, τα μούρα, το σταφύλι, το μπρόκολο, το λάχανο, το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Η καλύτερη, όμως, πηγή πρόσληψής της είναι τα κρεμμύδια και ειδικά τα κόκκινα. Για να λάβουμε τη μέγιστη ποσότητα που μπορούν να μας προσφέρουν, φροντίζουμε να ξεφλουδίσουμε όσο το δυνατό πιο λίγο τα εξωτερικά στρώματα των κρεμμυδιών. Όλα φυσικά εξαρτώνται τόσο από την ποσότητα κερσετίνης που περιέχει μία τροφή, όσο και από την δυνατότητα του ανθρώπινου σώματος να την απορροφήσει. Για το λόγο αυτό ενδέχεται να χρειαστούμε τη βοήθεια κάποιου συμπληρώματος διατροφής που θα εξασφαλίσει στον οργανισμό μας την επάρκειά της.

Πηγές

https://www.healthline.com/health/allergies/seasonal-allergies https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273625/ https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497

Σε περιόδους έξαρσης αλλεργιών, όσο πιο ενισχυμένος είναι ο οργανισμός μας, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να  συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας ανεπηρέαστοι. 

Εποχική αλλεργία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισηςΕποχική αλλεργία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

2023-04-03T17:56:38+00:00 Απρίλιος 3, 2023|