Η ιδιαίτερη περίοδος που διανύουμε υπογράμμισε την –έτσι και αλλιώς– μεγάλη σημασία τού να διατηρούμε την άμυνα του οργανισμού μας «σε φόρμα». Με ποιον τρόπο, όμως, μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό;
Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σχετίζεται με τον τρόπο της ζωής μας συνολικά. Με άλλα λόγια, με το τι τρώμε, με το εάν ασκούμαστε τακτικά και με το κατά πόσο ακολουθούμε «καλές» συνήθειες.
Ας δούμε πώς συμβάλλει στην προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος κάθε παράγοντας του τρίπτυχου «διατροφή-άσκηση-καλές συνήθειες», ξεχωριστά:
Η διατροφή ως «ασπίδα προστασίας»
Η διατροφή μάς εφοδιάζει με όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία ενδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού μας έναντι του κοινού κρυολογήματος, των ιώσεων και άλλων «απειλών».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως, εάν θέλουμε να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, οφείλουμε να ακολουθούμε σε καθημερινή βάση ένα ισορροπημένο και υγιεινό διαιτολόγιο, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Το διαιτολόγιο αυτό καλό είναι να περιλαμβάνει φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, πράσινο τσάι και μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς. Ενδεικτικά:
-Σχεδόν όλα τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία θεωρείται ότι προάγει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και συνεπώς συμβάλλει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.
-Το σπανάκι, επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, πολλά αντιοξειδωτικά και β-καροτίνη, και το μπρόκολο, πλούσιο σε βιταμίνες A, C και E, φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά, ενισχύουν και αυτά την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις λοιμώξεις.
-Το τζίντζερ και ο κουρκουμάς φημίζονται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.
Η άσκηση
Η συμβολή της τακτικής άσκησης στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας είναι επιβεβαιωμένη, ακόμη και αν πρόκειται για ήπιας μορφής, όπως το περπάτημα, το χαλαρό τρέξιμο ή μια σύντομη βόλτα με το ποδήλατο.
Η άσκηση, πέρα από το γεγονός ότι σταδιακά βελτιώνει τις αντοχές και τη φυσική μας κατάσταση, έχει θετικό αντίκτυπο και στην υγεία μας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενεργοποιούνται οι μύες των άκρων μας, εντείνεται ο ρυθμός της αναπνοής και αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί.
Συνοπτικά, η αερόβια άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά στο να διατηρούνται οι αρτηρίες μας «καθαρές», μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων και βοηθά στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων.
Άλλες «καλές» συνήθειες
Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση αποτελούν τη βάση για την προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να «πλαισιώνονται» και από άλλες ωφέλιμες συνήθειες, όπως οι παρακάτω:
-Διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος.
-Δεν καπνίζουμε.
-Καταναλώνουμε αλκοόλ με σύνεση.
-Προσπαθούμε να κοιμόμαστε επαρκώς. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός μας εκκρίνει κυτοκίνες, πρωτεΐνες που σκοπό έχουν να καταπολεμούν τυχόν φλεγμονές και μολύνσεις. Στην περίπτωση που υποφέρουμε από διαταραχές στον ύπνο μας, η έκκριση των πρωτεϊνών αυτών μειώνεται, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην «ετοιμότητα» του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
-Προσπαθούμε να διαχειριζόμαστε το στρες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην «αντανακλάται» στο σώμα μας με τη μορφή διαφόρων ασθενειών.
Και, όσο ο νέος κορονοϊός εξακολουθεί να μας απασχολεί, προστατεύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα τηρώντας και τα γνωστά μέτρα προφύλαξης: φοράμε μάσκα, πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας και αποφεύγουμε μέρη με συνωστισμό.
Πηγές
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/aerobic-exercise/art-20045541