Η βιταμίνη Β12 ή αλλιώς κοβαλαμίνη, εντοπίζεται κυρίως στο κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προιόντα. Η επάρκειά της είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας καθώς δρα ως συνένζυμο στο φυλλικό οξύ για τη σύνθεση του DNA, συμμετέχει στην σύνθεση της μυελίνης των νεύρων και επίσης έχει αντιθηρωματική δράση.
Β12 – Τί προκαλεί ή έλλειψή της;
Η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε αιματολογικές διαταραχές όπως είναι ευρέως γνωστό αλλά και σε νευροψυχιατρικές και καρδιαγγειακές διαταραχές. Βέβαια, αυτές οι καταστάσεις είναι συχνά αναστρέψιμες μετά από την αποκατάσταση των φυσιολογικών τιμών της κοβαλαμίνης.
Το εύρος των τιμών αναφοράς για την Β12 (pg/ml) είναι:
130-180: Οριακή επάρκεια
180-900: Επάρκεια, με προσδοκώμενη ανιχθευθείσα τιμή μεγαλύτερη των 650 pg/ml>