Categories: Life UpΠαιδί

Η διατροφή στην παιδική ηλικία

Η φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, αποτελώντας συνάρτηση επαρκούς πρόσληψης διατροφικών μικροσυστατικών. Η πρόσληψη αυτή διαφέρει στις επιμέρους ηλικιακές υποκατηγορίες της παιδικής ηλικίας.

  • Οι διατροφικές απαιτήσεις των παιδιών σχολικής ηλικίας, βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την επιφάνεια σώματος τους. Τα 5 θρεπτικά μικροσυστατικά τα οποία συχνά βρίσκονται σε έλλειψη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι: οι βιταμίνες D και C, το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Η χρήση μιας πολυβιταμινούχου φόρμουλας, ενισχυμένης με τα παραπάνω μέταλλα αποκαθιστά αυτές τις ανεπάρκειες.
  • Ακόμη και μια ήπια ανεπάρκεια σε βιταμίνη C, μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία σε λοιμώξεις. Το γεγονός ότι η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, καθιστά αρκετά συχνή την ανεπάρκεια της σε παιδιά που δεν καταναλώνουν καθημερινά 2 μερίδες φρούτων και λαχανικών.

Τα 5 θρεπτικά μικροσυστατικά τα οποία συχνά βρίσκονται σε έλλειψη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι: οι βιταμίνες D και C, το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος

  • Η βιταμίνη D διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υγεία του μυοσκελετικού συστήματος. Προέρχεται κυρίως ως αποτέλεσμα ενδογενούς σύνθεσης στο δέρμα με την επίδραση της UVB και δευτερευόντως από την διατροφική πρόσληψη (τροφές ζωικής προελεύσεως). Οι φυτοφάγοι και τα άτομα με σκούρο φωτότυπο δέρματος είναι υψηλού κινδύνου για εμφάνιση ανεπάρκειας βιταμίνης D.
  • Το ασβέστιο, το βρίσκουμε κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και αποτελεί το κύριο μέταλλο για την παραγωγή του οστίτη ιστού. Παιδιά με αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα συνίστανται να λαμβάνουν συμπληρωματικά ασβέστιο.
  • Η πλειονότητα των παιδιών προσχολικής ηλικίας επίσης δεν επιτυγχάνουν την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου μέσω της διατροφής τους. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε σύγκριση με το λευκό κρέας που είναι πιο δημοφιλές στις ηλικίες αυτές αλλά περιέχει μικρότερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Οι πολυβιταμίνες ενισχυόμενες με σύμπλεγμα μετάλλων που απευθύνονται στις ηλικίες αυτές παρέχουν επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου.

Βιταμίνη D στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics -ΑΑΡ) συνιστά την διατροφική λήψη 400 IU βιταμίνης D καθημερινά για τα βρέφη που θηλάζουν μέχρι τον απογαλακτισμό και την πόση τουλάχιστον 1 λίτρου πλήρους γάλακτος ή φόρμουλας εμπλουτισμένης με βιταμίνη D. Η AAP συνιστά επίσης, τα παιδιά και οι έφηβοι που πίνουν λιγότερο από 1 λίτρο γάλα την ημέρα να λαμβάνουν συμπληρωματικά 400 IU βιταμίνης D.

Σχετικά Άρθρα

admin