Οι πιο πρόσφατες αμερικάνικες διατροφικές οδηγίες σε σχέση με το αλάτι, καθορίζουν την πρόσληψη του Νατρίου σε λιγότερο από 2.300 mg ημερησίως. Στην Ευρώπη η μέση ημερήσια κατανάλωση Νατρίου είναι 3-5 γραμμάρια (δηλαδή περίπου 8-11 γραμμάρια αλατιού) και φυσικά υπερβαίνουν τις ευρωπαϊκές διατροφικές συστάσεις των 1.5 γραμμαρίων Νατρίου (δηλαδή περίπου 3.8 γραμμάρια αλατιού).
Για την δημόσια υγεία, έχουν δημιουργηθεί διεθνείς καμπάνιες που σκοπό έχουν να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού στα 5 με 7 γραμμάρια τη μέρα, προλαμβάνοντας έτσι την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα στον γενικό πληθυσμό.