Ενίσχυση ανοσοποιητικού: Απαραίτητη για τη θωράκιση του οργανισμού μας απέναντι στις ιώσεις. Η διατήρηση ενός δυνατού ανοσοποιητικού αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε χρόνο. Ειδικά σε περιόδους έξαρσης ιώσεων, όσο πιο ενισχυμένος είναι ο οργανισμός μας, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να παραμείνουμε υγιείς, συνεχίζοντας την καθημερινότητά μας ανεπηρέαστοι. Με ποιους τρόπους, όμως, μπορεί κανείς να διατηρήσει ισχυρό το ανοσοποιητικό του; Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υποδεικνύει 5 τέτοιες καλές καθημερινές συνήθειες, οι οποίες μπορούν να κάνουν «θαύματα» για τον οργανισμό μας:
Οι 5 καλές καθημερινές συνήθειες για ενίσχυση ανοσοποιητικού
1. Υιοθετούμε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
«Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή» σημαίνει ότι εντάσσουμε στο διαιτολόγιό μας πολλά φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, προϊόντα ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Η καλή διατροφή προϋποθέτει τροφές και συνδυασμούς τροφών που μας προσφέρουν μία ποικιλία θρεπτικών συστατικών, τα οποία με τη σειρά τους υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Παράλληλα, απαιτείται η μείωση έως και κατάργηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων λιπαρών, του υπερβολικού αλατιού και της πρόσθετης ζάχαρης.
2. Παραμένουμε δραστήριοι
Η τακτική άσκηση συμβάλλει στην καλή ψυχολογία, στον καλύτερο ύπνο, αλλά και στη μείωση του στρες. Ο δε συνδυασμός άσκησης και υγιεινής διατροφής αποδεικνύεται πάντα ευεργετικός για τον οργανισμό, καταφέρνοντας, πέρα από το να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας, να μας βοηθήσει και να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος.
3. Διατηρούμε ένα υγιές βάρος
Το αυξημένο σωματικό βάρος και ειδικά η παχυσαρκία, επηρεάζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Επιπλέον, συνδέεται με σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α. Παράλληλα, ενδέχεται να μειώνει και την αποτελεσματικότητα διαφόρων εμβολίων, όπως εκείνα της γρίπης, του τετάνου και της ηπατίτιδας Β.
4. Φροντίζουμε να κοιμόμαστε επαρκώς
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, μπορεί να ωθήσει την εμφάνιση διαφόρων διαταραχών. Η εξασφάλιση ενός επαρκούς και ποιοτικού ύπνου διασφαλίζει την ενίσχυση ανοσοποιητικού και την καλή υγεία του οργανισμού.
5. Διακόπτουμε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ
Το κάπνισμα καθιστά τον οργανισμό λιγότερο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση ιών και παθήσεων. Επίσης, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Η διατροφή αποδεικνύεται κρίσιμης σημασίας για την καλή υγεία του ανοσοποιητικού μας. Γι’ αυτό είναι καλό να φροντίσουμε να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τα θρεπτικά συστατικά που δρουν ενισχυτικά προς την άμυνα του οργανισμού μας. Τέτοια συστατικά είναι και τα παρακάτω:
• Η βιταμίνη D
Πέρα από την ίδια τη διατροφή, μπορούμε να την εξασφαλίσουμε και μέσω της έκθεσης στον ήλιο, και αν χρειαστεί να την ενισχύσουμε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Η βιταμίνη D είναι μία από τις σημαντικότερες για τον οργανισμό μας. Συμβάλλει ενεργά στη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών, στη διατήρηση της ενέργειας, καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες, τόνος), τα αυγά και κυρίως ο κρόκος, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το βοδινό συκώτι.
• Η βιταμίνη C
Πρόκειται ίσως για τη δημοφιλέστερη βιταμίνη που συνδέεται με την ισχυρή άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιώσεις και αλλεργίες. Η πρόσληψή της μπορεί να γίνει είτε μέσω διατροφής, είτε μέσω συμπληρωμάτων σε περίπτωση μη επάρκειάς της. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C θωρακίζει το ανοσοποιητικό, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, συμβάλλει στη ρύθμιση της υπέρτασης, συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου κ.α.. Στη διατροφή μας, τη βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, στις κόκκινες και πράσινες πιπεριές, στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στο σπανάκι, στις ντομάτες, στις πατάτες κ.λπ.
• Ο ψευδάργυρος
Αποτελεί ένα μεταλλικό στοιχείο, το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντικό για την άμεση ενίσχυση ανοσοποιητικού του οργανισμού μας. Βοηθά μάλιστα στην επούλωση πληγών και, παράλληλα, υποστηρίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη. Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι η λήψη ψευδαργύρου, είτε μέσω διατροφής, είτε μέσω συμπληρωμάτων, μπορεί να ελαττώσει τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, καθώς και να μειώσει τις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού. Από πλευράς διατροφής, τον συναντάμε στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά, στα οστρακοειδή, στα προϊόντα ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς, αλλά και στα φασόλια.
• Τα προβιοτικά
Πρόκειται για μια ομάδα καλών βακτηρίων, τα οποία προάγουν, κατ’ αρχάς, την υγεία του εντέρου, η οποία ωστόσο αποδεικνύεται κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας του οργανισμού. Τα βρίσκουμε σε γαλακτοκομικά προϊόντα παραδοσιακού τύπου, καθώς και σε προϊόντα όπως το κεφίρ.
Σύγχρονος τρόπος ζωής & άμεση ενίσχυση ανοσοποιητικού με συμπληρώματα
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους φρενήρεις ρυθμούς του, συχνά δεν μας επιτρέπει να τρεφόμαστε σωστά και να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την καλή υγεία του ανοσοποιητικού μας. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες και με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία θα φροντίζουν να διατηρούμε τη βιταμίνη D, τη βιταμίνη C, αλλά και τον απαραίτητο ψευδάργυρο σε επαρκή επίπεδα στον οργανισμό μας.
Εξαιρετικά σημαντική, σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να αποδειχθεί και η στοχευμένη λήψη μίας πολυβιταμίνης. Η σύσταση της θα πρέπει ιδανικά να δίνει έμφαση στις βιταμίνες D, C και στον ψευδάργυρο, συνδυάζοντάς τα με μαγνήσιο, σελήνιο και φολικό οξύ. Μία τέτοια πολυβιταμίνη μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, στην αντιμετώπιση της σωματικής και ψυχολογικής κόπωσης, καθώς και στη φυσιολογική εκτέλεση των μεταβολικών διεργασιών. Έτσι, θα βοηθήσει τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει χωρίς προβλήματα οποιαδήποτε «εξωτερική απειλή».
Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Ενίσχυση ανοσοποιητικού & πώς να την πετύχουμε»;
Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας αφορούν στην ενότητα Υγεία.
Πηγές
https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpao/features/enhance-immunity/index.html
https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/fight-off-the-flu-with-nutrients
https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-consequences/health-effects/
https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/supplement-guide-zinc