Η Βιταμίνη C πράγματι βρίσκεται πλούσια στα πορτοκάλια, καθώς ένα μόλις φρούτο περιέχει 83 g της πολύτιμης αυτής βιταμίνης. Ακόμη βουίζουν στα αυτιά των περισσότερων οι συμβουλές της μαμάς να πίνουμε την πορτοκαλάδα μας γρήγορα-γρήγορα για να «μη χάσει τις βιταμίνες της» και να τρώμε πορτοκάλια για να μην αρρωσταίνουμε το χειμώνα. Όμως, φαίνεται πως η φήμη τους έχει επισκιάσει άλλα φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από τα πορτοκάλια.
Βιταμίνη C συναντά επίσης στα παρακάτω φρούτα και λαχανικά:
- Το ακτινίδιο «κερδίζει» κατά πολύ στα σημεία της βιταμίνης C, αφού αποδίδει 137 mg της βιταμίνης, υπερκαλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτή, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
- Τη… σκυτάλη στη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C παίρνει και η κόκκινη πιπεριά, η οποία περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα βιταμίνης C (140 mg/100 γρ. τροφίμου) σε σχέση με το πορτοκάλι (55 mg/100 γρ. τροφίμου) και το ακτινίδιο (60 mg/100 γρ. τροφίμου).
- Πλούσιο σε βιταμίνη C είναι και το ταπεινό μπρόκολο, καθώς μόνο μια μερίδα (148 γρ.) μπορεί να προσθέσει 132 mg βιταμίνης C στη διατροφή μας.
- Στη λίστα με τα τρόφιμα και τα λαχανικά που περιέχουν τη βιταμίνη ανήκει και το κατσαρό λάχανο. Δύο φλιτζάνια αυτού του λαχανικού αποδίδουν περίπου 160 mg, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι καθυστερεί την πείνα.
- Ο μαϊντανός που διακοσμεί τις σαλάτες και όχι μόνο, παρέχει 133 mg βιταμίνης στα 100 γραμμάρια και αντίστοιχα 13,3 mg περίπου στα 10 κλωναράκια.
- Μια μερίδα φράουλες (περίπου 150 γρ.) περιέχει 86,5 mg βιταμίνης.
Tips
Για να μην χάνετε τη βιταμίνη C κατά την παρασκευή των τροφών θυμηθείτε ότι:
- Διαλύεται στο νερό και είναι ευαίσθητη στις θερμοκρασίες.
- Προτιμήστε τα ωμά λαχανικά από τα βρασμένα. Αν, όμως, πρέπει να μαγειρευτούν, όπως π.χ. το μπρόκολο, προτιμήστε την παρασκευή τους στον ατμό.
- Αποφύγετε να τα διατηρείτε στο νερό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί η βιταμίνη (ως υδατοδιαλυτή) θα διαλυθεί.