Η γυμναστική για παιδιά είναι ευεργετική και αναγκαία από τις παιδικές ηλικίες. Μελέτες από επίσημους οργανισμούς, όπως η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , μιλάνε για δραματική αύξηση του ποσοστού υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών κατά τη σχολική ηλικία. Απόλυτα αναμενόμενο θα έλεγε κανείς από την στιγμή που ένα πολύ υψηλό ποσοστό του παιχνιδιού έχει μεταφερθεί στα τηλεχειριστήρια και στα πληκτρολόγια. Γιατί λοιπόν η γυμναστική για παιδιά είναι τόσο σημαντική και γιατί πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία;
Αποδεδειγμένα η γυμναστική για παιδιά λειτουργεί θετικά στην υγεία: βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή, ενισχύει το μυϊκό σύστημα των παιδιών προστατεύοντας τα από τραυματισμούς, βελτιώνει την ευλυγισία τους και φυσικά βοηθά στο να διατηρηθεί ένα ιδανικό βάρος. Ωστόσο η γυμναστική για παιδιά επιδρά θετικά και στον ψυχολογικό τομέα καθώς μειώνει το άγχος. Μέσω αυτής το παιδί μαθαίνει να εκτονώνει την ένταση από το σώμα του και ταυτόχρονα να ελέγχει το στρες.
Όπως φαίνεται, η γυμναστική για παιδιά είναι απαραίτητη και για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να εντάξουμε τους μικρούς μας φίλους από νωρίς σε αυτήν. Σχετικά με την ένταξη στον αθλητισμό λοιπόν προκύπτουν ερωτήματα τα οποία σχετίζονται με τα κριτήρια επιλογής συλλόγου ή αθλήματος. Ακόμα μπορεί να αφορούν τον βαθμό ετοιμότητας του παιδιού να ενταχθεί σε μια ομάδα και να υπακούσει κανόνες. Σχετικά με το τελευταίο ερώτημα, πρωτίστως την ευθύνη την φέρουν οι γονείς. Ακόμα όμως και αν υπάρχουν αμφιβολίες εκ μέρους σας αναφορικά με την «ετοιμότητα» του παιδιού σας, μην διστάσετε να δοκιμάσετε, ειδικά από την στιγμή που το ζητάει το ίδιο. Προσπαθήστε να το προετοιμάσετε πχ με το να του εξηγήσετε τι σημαίνει να ανήκεις σε μια ομάδα, να υπακούς κανόνες αλλά και να σέβεσαι τον προπονητή σου και τα υπόλοιπα παιδιά.
Γυμναστική για παιδιά – Επιλογή αθήματος
Όσον αφορά την επιλογή αθλήματος, δυο περιπτώσεις είναι η συνηθέστερες για τη γυμναστική για παιδιά: είτε το παιδί έχει διαλέξει κάποιο άθλημα που του αρέσει, είτε ο γονιός το κατευθύνει προς κάποιο άθλημα που έκανε ο ίδιος. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι αποδεκτό ένας γονιός να θέλει να αγαπήσει το παιδί του, το άθλημα που αγαπάει και αυτός. Όμως θα πρέπει οι γονείς να είναι διακριτικοί και προσεκτικοί στο να μην πιέσουν το παιδί σε σημείο που θα επιφέρουν αντίθετο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που ούτε ο γονιός, ούτε το παιδί έχουν κάποιο άθλημα κατά νου, κριτήρια όπως είναι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να απορρίψουν κάποια επιλογή. Αντιθέτως κάποιο ομαδικό άθλημα ίσως βοηθήσει ένα ντροπαλό παιδί το οποίο προτιμά μοναχικά παιχνίδια να κοινωνικοποιηθεί και να εξωτερικεύσει περισσότερα στοιχεία του χαρακτήρα του. Επίσης καλό θα ήταν το παιδί να δοκιμάσει και να γνωρίσει διαφορετικά αθλήματα. Έτσι θα γυμναστεί πολύπλευρα και θα διαλέξει με μεγαλύτερη σιγουριά. Μπορεί να χρειαστεί καιρός για να καταλήξει το παιδί στο άθλημα που του αρέσει. Να θυμάστε πως το σημαντικό δεν είναι να αγαπήσει το παιδί σας απλώς ένα άθλημα, το σημαντικό είναι να αγαπήσει την άθληση.