Το μαγνήσιο που βοηθάει τόσο σε κυτταρικό όσο και σε ιστικό επίπεδο, αποτελεί το τέταρτο σε ποσότητα μέταλλο του ανθρώπινου οργανισμού, με κομβικό ρόλο σε πολλούς φυσιολογικούς μηχανισμούς . Το βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Η πλουσιότερη πηγή Mg είναι οι ξηροί καρποί. Η απορρόφησή του γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο. Η κατανομή του στον οργανισμό είναι ιδιαίτερη, αφού το 50% βρίσκεται στα οστά και από το υπόλοιπο 50%, το 45% βρίσκεται ενδοκυττάρια και μόλις 5% εξωκυττάρια.
Ανεπάρκεια Μαγνησίου
Το μαγνήσιο απορροφάται από το λεπτό έντερο και η ανεπάρκεια του στον οργανισμό οφείλεται είτε σε ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη (παρατεταμένη παρεντερική σίτιση), είτε σε δυσαπορρόφηση (νόσος του Crohn, παγκρεατική ανεπάρκεια).
Έλλειψη Mg μπορεί να συμβεί ακόμη:
– σε αλκοολικούς
– σε θεραπεία με αμινογλυκοσίδες
– και σε λήψη διουρητικών.
Η σοβαρή έλλειψη Mg προκαλεί νεύρο-μυϊκή ευερεθιστότητα, τετανία, σπασμούς, αύξηση των αντανακλαστικών, ταχυκαρδία και υπέρταση.
Πιο συχνή είναι η μικρότερη έλλειψη Mg που εκδηλώνεται με ηπιότερα συμπτώματα που περιλαμβάνουν:
– Κεφαλαλγία.
– Ταχυκαρδία.
– Εύκολη κόπωση.
– Δυσμηνόρροια.
– Μυϊκές κράμπες
Υποκλινική Ανεπάρκεια Μαγνησίου / Ρόλος στην εμφάνιση νοσηρότητας Αρκετές πληθυσμιακές μελέτες ανέδειξαν ότι χαμηλά επίπεδα Μαγνησίου, σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ,αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφάνισης διαταραχών του καρδιακού ρυθμού ,ιδιαιτέρως μεταξύ ασθενών που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση.