Τα πρεβιοτικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν τον «δεύτερο εγκέφαλο» του οργανισμού μας, καθώς η γενικότερη λειτουργία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί τους. Εξάλλου, πριν από δυο χιλιάδες χρόνια ο Ιπποκράτης είχε επισημάνει το γεγονός ότι «όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο».
Μάλιστα, τα «καλά βακτήρια» που φιλοξενεί φαίνεται ότι παίζουν καταλυτικό ρόλο, από την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού έως και την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, ακόμη και στην ψυχική υγεία.
Βέβαια, οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες των προβιοτικών στην υγεία και στη γενικότερη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος, όμως φαίνεται πως αγνοούν τα οφέλη των πρεβιοτικών και τις διαφορές τους από τα προβιοτικά.
Τι είναι τα πρεβιοτικά
Τα πρεβιοτικά ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των υδατανθράκων και αποτελούν την «τροφή» για τα καλά βακτήρια, τα προβιοτικά, τα οποία διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη μικροχλωρίδα του εντέρου.
Δεν πέπτονται και στερούνται θερμίδες, καθώς δεν απορροφώνται από το έντερο.
Τα πιο κοινά πρεβιοτικά είναι:
- η Ινουλίνη
- οι Φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS) και οι
- Γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS)
Η επίδραση των πρεβιοτικών στην υγεία μας
Πάντως, τα τελευταία χρόνια διεξάγονται πλήθος ερευνητικών μελετών προκειμένου να διαπιστωθεί η επίδραση των πρεβιοτικών στην υγεία.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition απέδειξε ότι η λήψη πρεβιοτικών επιτυγχάνει την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και άλλων πολύτιμων μετάλλων.
Στο μεταξύ, άλλες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρεβιοτικά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ ανακουφίζουν από τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος του Chron και η ελκώδης κολίτιδα.
Ακριβώς επειδή έχουν την ιδιότητα να φροντίζουν για τον πολλαπλασιασμό των καλών βακτηριδίων, τα πρεβιοτικά ανακουφίζουν τόσο από τη δυσκοιλιότητα όσο και από την περιστασιακή διάρροια.
Παράλληλα, παίζουν ενεργό ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας, καθώς εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού.
Άλλα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωσή τους περιλαμβάνουν:
- χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις
- διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα
- καλύτερη χώνεψη και πέψη
- γερό ανοσοποιητικό σύστημα
- μείωση των φλεγμονών που ευθύνονται για δεκάδες παθήσεις.
Λήψη πρεβιοτικών από τροφές και συμπληρώματα
Η λήψη των πρεβιοτικών μπορεί να γίνεται είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων.
Τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά είναι η φλούδα των μήλων, τα δημητριακά (ολικής αλέσεως), τα σκόρδο, τα κρεμμύδια, οι μπανάνες, οι αγκινάρες, τα αντίδια και τα όσπρια.