Όλο και περισσότερα στοιχεία προκύπτουν για την άμεση σύνδεση της μικροχλωρίδας του εντέρου με το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ευεργετική δράση των προβιοτικών, είναι πλέον αποδεκτή, με κυριότερο εκπρόσωπό τους το σακχαρομύκητα Boulardii, ο οποίος συνταγογραφείται συστηματικά τα τελευταία 30 χρόνια για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των διαρροιών που προκαλούνται από βακτήρια.
Η αποτελεσματικότητα του S. Boulardii σαν προβιοτικό, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι οι εγγενείς ιδιότητες της ζύμης, η φαρμακοκινητική του, η περιεκτικότητα του χρησιμοποιούμενου σκευάσματος σε πληθυσμό στελεχών αλλά και η σταθερότητα αυτών και τέλος η χρησιμοποιούμενη δόση. Υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά πολλά σκευάσματα που εμπεριέχουν τον S.Bulardii, συνήθως στη μορφή κάψουλας. Η επιλογή ενός προβιοτικού υψηλής ποιότητας, αποτελεί και τον πιο σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος. Πολλά από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, συχνά περιέχουν δόση μικρότερη από αυτή που αναγράφουν ή εμφανίζουν ακατάλληλη σύνθεση. Γι’ αυτό το λόγο, προτείνεται η αγορά προβιοτικών σκευασμάτων από εταιρείες που εκπονούν οι ίδιες κλινικές μελέτες.
Η σταθερότητα του τελικού σκευάσματος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη δράση του με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι τα προϊόντα που έχουν προκύψει από λυοφιλίοση, είναι σταθερά σε θερμοκρασίες δωματίου, μπορούν να μετακινηθούν εύκολα χωρίς να υποστούν αλλοίωση και διατηρούν υψηλές πιθανότητες βιωσιμότητας των στελεχών τους για μεγαλύτερες περιόδους. Εν αντιθέσει, τα προϊόντα που έχουν προκύψει από διαδικασία ξηρής θέρμανσης (heat dried preparation), πρέπει να διατηρούνται στην ψύξη και πιθανόν να μην είναι σταθερά σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, έχει δειχθεί σε μελέτη, ότι λυοφιλιωμένο προϊόν S. Bulardii, εμφάνισε αποτελεσματικότερες φαρμακοκινητικές ιδιότητες και υψηλότερο αριθμό βιώσιμων στελεχών από τρία διαφορετικά προϊόντα που είχαν προετοιμαστεί με τη μέθοδο της ξηρής θέρμανσης.
Προς το παρόν, όλες οι τυχαιοποιημένες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε σχέση με τη δράση του S. Bullardi, έχουν χρησιμοποιήσει προβατικά σκευάσματα που περιείχαν μόνο αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος, παρόλο που στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα που εμπεριέχουν και άλλα στελέχη. Ο λόγος είναι ότι ίσως υπάρχει αντικρουόμενη δράση μεταξύ των διαφόρων στελεχών που μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος.
Έχει αποδειχθεί επίσης ότι η περιεχόμενη δόση, μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος. Δυστυχώς όμως, η ακριβής δοσολογία με σκοπό την καλύτερη αποτελεσματικότητα δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια, καθώς ο τρόπος που αναφέρεται σε διάφορες μελέτες διαφέρει, πχ περιεκτικότητα μικροοργανισμών/100 ml ή πληθυσμός μικροοργανισμών/ημέρα.