Κρυολόγημα & η αντιμετώπισή του: Ένα θέμα που απασχολεί όλους μας. Το κοινό κρυολόγημα ταλαιπωρεί πολλούς και συχνά πολλές φορές, όχι μόνο το χειμώνα, αλλά και σχεδόν όλες τις εποχές. Ποια είναι αυτά τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσουμε πιο ήπια, ανακουφίζοντάς μας από τα συμπτώματα;
Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί ιογενή λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού, η οποία μπορεί να προκληθεί από περισσότερους από 200 ιούς. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά από αυτά της γρίπης και περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος). Επίσης, διαρκούν λιγότερο.
Ποιοι “σύμμαχοί” μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και να επισπεύσουν την ανάρρωσή μας; Ελάτε να τους δούμε αναλυτικά!
Κρυολόγημα: Αυτοί είναι οι «σύμμαχοί» μας στην αντιμετώπισή του
1. Εχινάκεια: Το φυτό που καταπολεμά το κρυολόγημα
Η εχινάκεια έχει συνδεθεί με την διατήρηση της καλής υγείας. Είναι γεγονός ότι οι ιθαγενείς της Αμερικής τη χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό βότανο για διάφορες παθήσεις για περισσότερα από 400 χρόνια. Τα ανώτερα μέρη και οι ρίζες της περιέχουν μια εντυπωσιακή ποικιλία δραστικών ενώσεων ωφέλιμων για την υγεία μας.
Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, για παράδειγμα, ενισχύουν την άμυνα των κυττάρων κατά του οξειδωτικού στρες, το οποίο συνδέεται με χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλα.
Επιπλέον ιδιότητες που έχουν αποδοθεί κατά καιρούς στην εχινάκεια σχετίζονται με τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του άγχους, των ερεθισμών του δέρματος, αλλά και την αντιφλεγμονώδη δράση της.
Ωστόσο, η εχινάκεια είναι περισσότερο γνωστή για τις ευεργετικές της επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τους ιούς, γεγονός που την καθιστά ιδανική για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.
Άλλωστε, μια ανασκόπηση 14 μελετών διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος διατροφής με εχινάκεια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κρυολογήματος κατά περισσότερο από 50%, αλλά και να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά μιάμιση ημέρα.1
2. Οι β-γλυκάνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Οι β-γλυκάνες φυτικές, υδατοδιαλυτές ίνες. Περιέχονται στη βρώμη, το κριθάρι, σε μερικά μανιτάρια και όσπρια, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής.
Οι β-γλυκάνες έχουν τη δυνατότητα να εμποδίζουν το σώμα να απορροφήσει τη χοληστερόλη από τα τρόφιμα. Συνεπώς, θεωρείται σημαντική η συμβολή τους στις περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων και υψηλής χοληστερόλης. Ενδεικτικά, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 3,6 γραμμαρίων β-γλυκανών στο πλαίσιο μιας δίαιτας χαμηλής σε λιπαρά και σε χοληστερόλη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.2 Αντίστοιχα, φαίνεται ότι η λήψη β-γλυκανών παρασκευασμένων από βρώμη ή κριθάρι για αρκετές εβδομάδες μειώνει την LDL («κακή») χοληστερόλη.3
Επιπρόσθετα, οι β-γλυκάνες μπορούν να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τις χημικές ουσίες που αποτρέπουν τις λοιμώξεις. Πιο συγκεκριμένα, έχουν εξεταστεί για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης, καθώς και στην ενίσχυση της άμυνάς μας έναντι στις επιβλαβείς επιπτώσεις του στρες.4
3. Ο ψευδάργυρος επιταχύνει την αντιμετώπιση του κρυολογήματος
Ο ψευδάργυρος συνιστά ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία μας, το οποίο το σώμα μας δεν παράγει φυσικά. Συνεπώς, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο (π.χ. οστρακοειδή, βόειο κρέας, χοιρινό, πουλερικά, ψάρια, όσπρια, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, αυγά) ή να λαμβάνουμε συμπληρώματα ψευδαργύρου.
Ο ψευδάργυρος επιταχύνει την επούλωση πληγών. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Δεδομένου ότι είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, πιθανή ανεπάρκειά του είναι πιθανό να οδηγήσει σε εξασθενημένη ανοσοαπόκριση.
Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «Κρυολόγημα & η φυσική αντιμετώπισή του»;
Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα κείμενα για την υγεία σας εδώ.
Παραπομπές
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17597571/
- https://academic.oup.com/ajcn/article/100/6/1413/4576477
- https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-021-02763-1
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22171300/
Πηγές